Nu er der penge i at have nattevagt i grisestalden

Høje dækningsbidrag betyder, at der er økonomi i at få de sidste grise med.

Det marginale dækningsbidrag er tæt på 500 kr. pr. smågris.

Dermed er der økonomi i mange former for indsats, som der normalt ikke er penge i. Det fortalte dyrlæge Lars Morten Jensen, Porcus, på deres årsmøde tidligere i denne uge.

Et eksempel er nattevagt.

"Nu er der penge i at have nattevagt i stalden", sagde han.

Det vil i hvert fald være tilfældet i en del besætninger og særligt på dage med mange faringer.

Der findes mange varianter af nattevagt og dermed også mange niveauer af omkostninger ved nattevagt. Den dyreste er med bemanding hele natten, den billigste med en aftenrunde og en medarbejder, der møder tidligt næste morgen, f.eks. kl. 4 eller 5.

Ud over nattevagt pegede han også på, at flere daglige opsyn i smågrise- og slagtesvinestalden betaler sig. En tidlig, hurtig indsats redder flere grise, der er på vej til at blive syge.

Grise skal vejes

Lars Morten Jensen nævnte også, at flere skulle bruge tid på at veje smågrise forud for et foderskifte for at fastslå, om grisene havde den rette vægt i forhold til foderblandingerne.

"Selv om det tager tid, giver det gevinst i form af en bedre effektivitet i stalden", påpegede han.

I slagtesvinestalden er der nu flere penge i at veje grise.

"Når man vejer slagtesvin, opnår man en højere gennemsnitlig slagtevægt og undgår samtidig, at for mange grise kommer over basisnoteringen", sagde han.

Obduktioner og blodprøver

Han mente også, at flere obduktioner kunne gavne.

Obduktioner kan f.eks. vise, om der er et problem med tarmblødning i slagtesvinestalden.

"Vi ved erfaringsmæssigt, at tilsætning af BioPlus 2B har effekt på tarmblødning", sagde han.

Tilsætning af BioPlus 2B koster omkring otte kr. pr. slagtesvin, men falder dødeligheden blot omkring et procentpoint, er udgiften tjent hjem.

Ud over flere obduktioner pegede han også på, at en større brug af blodprøver i besætninger bidrager med et godt billede af status for forskellige infektioner i besætningen.

"Blodprøver giver for en lille udgift et stort overblik over, hvor det kan betale sig at sætte ind med nye tiltag i besætningen", fortalte Lars Morten Jensen.

Med resultatet fra blodprøverne i hånden kan man tilrettelægge en optimal vaccinationsstrategi og måske få justeret sine flytteprocedurer i besætningen.

"Samlet kan man sige, at rigtig mange sundhedsmæssige tiltag i besætningerne nu giver et pænt overskud", lød det fra Lars Morten Jensen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle