Nu er det smågrisenes tur: 6 gode råd til at hæve effektiviteten

Ugen På Spidsen: Vi mangler at få hævet effektiviten hos smågrisene. Det er jo nok ingen hemmelighed, at smågrisestaldene har været og fortsat er pressede af fremgangen i soholdet, skriver ugen klummeskribent på Svin Plus.

I mange år har der været prestige i flest mulig fravænnede grise pr. årsso, og effektiviteten er buldret frem med en stigning på mindst en halv gris pr. år. 

Så opdagede man, at effektiviteten i slagtesvinestalden stod stille, og man satte ind med kampagner som »Produktionskoncept slagtesvin« og opfordrede folk til at rette opmærksomheden mod en bedre effektivitet dér. 

Det hjalp. Vi har set pæn fremgang blandt slagtesvin de senere år, og jeg fornemmer, at der nu også er prestige i faktisk at kunne vise pæne resultater derfra. Og økonomien følger med.

Nu mangler vi så at få hævet effektiviten hos smågrisene. Det er nok ingen hemmelighed, at smågrisestaldene har været og fortsat er pressede af fremgangen i soholdet. 

Det bliver ikke bedre af den nuværende situation omkring afsætning af smågrise, men selv før det, hørte jeg mange sige, at de manglede plads til smågrisene. Og det med afsætningen er jo heller ikke en holdbar undskyldning. 

Der er ingen nemme løsninger, men følgende kan måske inspirere:

  • Reducer antallet af søer (men fasthold produktionen af smågrise!)
  • Etablering af babystalde. Det tager lidt tid...
  • Så lidt sammenblanding som muligt
  • Bedre smågrisefoder, gerne opblødt til de mindste tredjedel
  • Kontrolvejning af smågrisene, så foderskift ikke sker, før grisene er klar til det
  • Sæt mål for grisenes tilvækst
     

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle