Nu skal grisens halebid registreres

Fra årsskiftet er en lovstramning trådt i kraft i forbindelse med halekupering. Flere stramninger er på vej senere på året.

Da nytårsklokkerne bimlede på Rådhuspladsen i København, var det samtidig startskuddet for strammede regler for landets svineproducenter, der halekuperer grise for at undgå halebid.

Det er EU-Kommissionen, der har bedt medlemslandene om at skærpe eksisterende regler på området.

Fremover skal der derfor foreligge en skriftlig dokumentation for, at svineproducenten har et behov for at halekupere sine grise.

Dokumentationen skal omfatte dato, antal eller andel af halebidte grise og alvoren heraf.

Seges Svineproduktion har udarbejdet en vejledning og hjælpeværktøjer på sin hjemmeside til at hjælpe svineproducenterne med at leve op til reglerne.

Vejledningen skitserer bl.a., at registreringen af halebid kan håndteres på flere måder. En måde er brug af fotos med mobiltelefonen. En anden er medicinregistrering, som fungerer som dokumentation, hvis producenten har grise, der har fået behandlet halebid.

Producenten kan også benytte et skema, hvor dato, antal grise med halebid og alvoren af biddene anføres.

Flere stramninger til april og juli

Ændringen er en del af en tretrins-raket med stramninger for halekupering.

1. april kommer næste fase, der stiller krav til, at der foretages en risikovurdering i besætningen med tilhørende handlingplan.

Denne ændring rundes af af en tredje regel, der bevirker, at der skal indhentes dokumentation fra svineproducentens aftager af grise eller mellemhandler ved salg af smågrise, hvis aftagerne af grisene ikke kan håndtere grise med hele haler.

Denne regel kommer til at gælde fra 1. juli 2019.

Faktaboks

Halekupering

  • Omkring 97 procent af grisene i Danmark halekuperes.
  • EU-Kommissionen har strammet reglerne for halekupering og stiller krav til dokumentation for behovet for at halekupere i den enkelte besætning.
  • Tre stramninger, hvoraf den ene er trådt i kraft, er på vej.
  • Seges Svineproduktion har på svineproduktion.dk udarbejdet en vejledning og en række hjælpeværktøjer, som svineproducenter kan benytte for at leve op til stramningerne. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle