Ny coli-vaccine sænker dødeligheden

Coli F18 havde drillet i flere år, men siden Entericolix blev taget i brug sidste år, har der været fremgang.

Coli-diarré driller i mange besætninger, også blandt Lauesgårds 720 søer, hvor Richard Szarvak startede som driftsleder i januar 2016.

»Vi har generelt en høj sundhedsstatus, men coli har drillet efter fravænning i lang tid. Den kunne koste 10 døde smågrise på få timer,« fortæller driftslederen.

Han suppleres af dyrlæge Pia Conradsen, Svinevet, der fortæller, hvordan besætningen gennem årene har prøvet næsten alt for at komme den agressive coli-diarré til livs.

En behandling med Colivet var fast procedure efter fravænning.

»Behandlingen med Colivet kunne holde diarréen i skak, men ikke få den til at forsvinde, selvom vi har prøvet dyrt fravænningsfoder, rapsprotein og mange tiltag omkring pasning,« fortæller hun.

Colidiarre var forsat meget aggressiv efter fravænning med akutte dødsfald.

Entericolix

Da Boehringer Ingelheim sidste år lancerede coli-vaccinen Entericolix i Danmark, var besætningen efter dyrlægens anbefaling en af de første til at skifte.

Det er en vaccine mod colidiarre og tarmbrand type C.

Den adskiller sig fra de andre vacciner ved også at give antistoffer mod coli F18, som ofte giver fravænningsdiarre.

Det betød hurtigt en markant ændring i besætningen.

»Det var virkelig som at trække en streg i sandet,« fortæller Richard Szarvak.

Grise født af vaccinerede søer fik ikke diarré den første uge efter fravænning, og det var ikke engang nødvendigt at behandle med Colivet.

Dødeligheden er faldet, og generelt ser smågrisene bedre ud efter fravænning.

Effekt holder

Efter otte måneder holder effekten fortsat. Hvor driftslederen ofte brugte tre-fire liter Colivet om måneden, er det nu sjældent, at der er brug for behandling.

»Vi er kommet langt væk fra et gult kort,« lyder det fra dyrlægen, der har oplevet en lignende effekt i andre besætninger.

Det er hendes erfaring, at coli slår til med varierende styrke fra besætning til besætning, men særligt hårdt ramte besætninger har god effekt af den nye vaccine.

På Lauesgård oplever de stadig diarré i smågrisestalden, men det er nu i en noget mildere form i forbindelse med skiftet fra blanding et til to.

»Det klarer vi ved at reducere indholdet af protein tre procentpoint et par dage. Vi behøver sjældent bruge medicin,« lyde det fra Richard Szarvak.

Faktaboks

Entericolix

  • Vaccine mod coli-diarré, herunder særligt type F18, og tarmbrand type c
  • Lanceret af Boehringer Ingelheim i Danmark sommeren 2016

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle