Ny silo giver plads til ekstra 1.350 ton korn
Der er fordele i både at have amerikanersiloer og gastætte siloer, mener Holger Lundgaard Madsen.

Den netop færdigmonterede amerikanersilo hos Holger Lundgaard Madsen kan rumme 1.350 ton korn, og er dermed den største af de fire amerikanersiloer, han har.

Den øvrige kapacitet til kornopbevaring på hans ejendomme består både af gastætte siloer, planlager og af tre andre amerikanersiloer.

Det var helt bevidst, at han denne gang valgte en opbevaringsform med tørremulighed.

Det er nemlig hans erfaring, at det korn, han fylder i de gastætte siloer, helst ikke må indeholde mere end 16-17 procent vand. De første læs i bunden skal endda helst være nede på 15 procent.

»Med vores geografiske placering kan det være en udfordring at høste tørt. Derfor er det vigtigt med denne tørremulighed«, siger Holger Lundgaard Madsen, der fra toppen af siloen har udsigt til både Vesterhavet og Limfjorden.

Derfor vil han i våde høstår bruge den nye silo til at tørre kornet ned til 16-17 procent vand, før det flyttes til de gastætte siloer.

Den nye silo er udstyret med en blæser, og hvis der er behov for tørring, kan han tilsætte varme i form af en oliebrænder. Tørring i de andre siloer sker med halmfyr.

»Når vi har stillet det an på denne måde, får vi flere høstdage og dermed større høstkapacitet«, siger han.

Han regner også med, at den nye silo visse år kommer til at tørre raps ned for kort efter at blive brugt til foderkorn.

Få ændringer

Den nye silo adskiller sig kun på et par punkter fra de tre andre amerikanersiloer, Holger Lundgaard Madsen har, hvor de to ældste er fra 2005.

Platformen på silotoppen er gjort større for at få bedre adgang til de fire lodrette snegle og tværstangen, som tilsammen udgør blandesystemet.

»Vi er meget opmærksomme på, at siloens blandefunktion kører hele tiden i høst. Der kan springe en bolt, eller en trækrem kan hoppe af, og så stopper det hele«, siger han.

Den nye silo er også udstyret med automatisk fugt- og temperaturmåling af kornet, der er en nyhed fra Dancorn.

Påfyldningen sker via en eksisterende korngrav. Holger Lundgaard Madsen regner med at blande byg og hvede i siloen, så det tilsammen udgør korndelen til slagtesvineproduktionen på ejendommen.

»Vi køber korn fra et par naboer, men vil nok skifte til færdigfoder, når kornsiloen løber tom«, siger han.

Der er netop bygget en ny slagtesvinestald på ejendommen, så produktionen kommer op på 23.000 slagtesvin.

Faktaboks

Ny kornsilo:

 

  • Leveret af Dancorn Sukup.
  • Kapacitet 1.350 ton.
  • Diameter 16,4 m.
  • Totalhøjde 14 m.
  • Fire lodrette blandesnegle.
  • Føler viser vandprocent og temperatur trådløst på display.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle