Ny sundhedsovervågning bliver en revolution

SOS står for Svin Objektiv Sundheds-overvågning og kan blive en lille revolution i overvågning og styring af sundheden i svinebesætninger.

I løbet af få uger lyder startskuddet for SOS, der kan blive det værktøj, der bringer danske svineproducenter et skridt nærmere et endnu lavere forbrug af antibiotika.

Med den nye SOS-overvågningspakken fra DTU kan svineproducenten otte gange årligt indsende sokke- eller spytprøver fra alle sektioner i besætningen.

Prøverne køres gennem pcr-analyse, der hurtigt og billigt giver et overblik over en lang række sygdommes status og udvikling i besætningen.

»På denne måde får svineproducent og besætningsdyrlæge et langt bedre og hyppigere overblik over, hvilke sygdomme der florerer i besætningen, og hvornår de er et problem for grisene«, fortæller dyrlæge Rikke Søgaard, Center for Diagnostik, DTU.

Informationer

Det nye ved SOS i forhold til traditionel laboratoriediagnostik er både antallet og hyppigheden af prøverne.

Det nye er også, at der analyseres for mange sygdomme, hver gang svineproducenten indsender prøver.

Dermed får man et dynamisk billede af, hvordan infektioner i besætningen udvikler sig.

Hun fremhæver, at det giver en bedre baggrund for at til- og fravælge vacciner, for valg af det optimale vaccinationstidspunkt og for at bruge antibiotika på rette tid og sted.

SOS kan dermed give mere sundhed for de samme penge og for en mindre mængde antibiotika.

Billigt

I sammenligning med traditionel diagnostik er prøverne via SOS-overvågningspakken billige.

Svineproducenten kan tilmelde sig for et halvt eller helt år ad gangen. For en besætning med 750 søer og smågrise bliver prisen for 12 måneder og otte indsendelser omkring 19.000 kr. Har besætningen også slagtesvin stiger prisen til 25.000 kr.

Tegner man sig kun for seks måneder stiger prisen pr. måned lidt. Udstyr til prøveudtagning er inkluderet i disse priser.

»Teknikken analyserer automatisk for en lang række sygdomme i samme arbejdsgang, så det bliver ikke billigere, selv om man fravælger nogle sygdomme«, siger Rikke Søgaard.

De sygdomme, som er omfattet af SOS-analyserne, er bl.a. ondartet lungesyge, influenza, lawsonia, streptococcus suis, mycoplasma, pcv2, cytomegalovirus, E coli F4/F18, rotavirus og begge prrs-typer.

SOS-konceptet har været testet i 11 besætninger i 2019.

Faktaboks

SOS:

  • Baseret på såkaldt fluidigm-teknologi, hvor det er en chip, der undersøges.
  • Teknikken giver analysesvar på en lang række sygdomme ved hjælp af indsendte sokke- eller reb-prøver. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle