Ny teknik til lugtreduktion i svinestalde på vej
Hyppig gylleudslusning og flere luftrensere var blandt nyheder på miljøteknologifronten, der blev præsenteret på Fagligt Nyt.

Fra miljøteknologichef hos Seges, Anders Leegaard Riis, lyder der på Fagligt nyt optimistiske toner omkring nye teknologier.

Ud over at hyppig gylleudslusning med udslusning af gylle hver uge har været godkendt til en lugtreduktion på 20 procent i slagtesvinestalde med drænet gulv, forventer han også, at teknologien bliver godkendt til farestalde i delvist fast gulv. En afprøvning har vist, at lugten kan reduceres 28 procent og fordampningen af ammoniak kan reduceres med 18 procent.

»Indtil videre er det kun testet i en besætning og er derfor ikke noget, vi kan gå ud og anvende endnu«, sagde han.

På luftrenserfronten gjorde han opmærksomhed på, at Munters Mac 2.0 luftrenser på Teknologilisten kun står anført som godkendt til fuld- og delrensning.

»Det er en administrativ ting, for vi har en test, vi lavede sidste år, der viste, at luftrenseren fra Munters også kan håndtere punktudsugningsluft, og det har MELT-udvalget, der evaluerer vores testresultater, også godkendt, og den er til sagsbehandling i Miljøstyrelsen.

Jeg forventer, det er administrative ændringer, der kommer inden for kort tid, så renseren også godkendes med punktudsugning«, sagde han.

Anders Leegaard Riis oplyste også om en tysk, biologisk luftrenser fra RIMU, som KJ Klimateknik forhandler. Den er testet under danske forhold, og sammen med en tysk test-rapport er der lavet en indstilling til Teknologilisten om, at renseren godkendes til 89 procent ammoniakrensning og 68 procent lugtrensning.

Læs mere fra Fagligt Nyt-seminaret afholdt af Seges Svineproduktion i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer i denne uge.  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle