Ny vaccine kan spare griseliv og reducere forbruget af zink og antibiotika

Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges går sammen om at udvikle en vaccine, som kan redde grise fra tidlig død, reducere forbruget af antibiotika og mindske udledningen af zink.

En ny, effektiv vaccine mod E. coli-diarré vil kunne redde tusindvis af smågrise i danske stalde fra en tidlig død.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse, hvor de offentliggør at Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges er gået sammen om at udvikle en ny vaccine til smågrise.

Vaccinen skal udvikles som en del af et GUDP-projektet, og der er store forventninger til effekterne. 

"Hvis vaccinen kommer til at virke lige så effektivt, som vi forventer, vil man kunne reducere dødeligheden på grund af fravænningsdiarre med 90 pct. Forbruget af antibiotika mod diarré kan reduceres tilsvarende, og medicinsk zink i foderet vil blive overflødig som forebyggelse", forudser Gregers Jungersen, der er sektionsleder for veterinær vaccineforskning ved Statens Seruminstitut.

Projektet har modtaget en bevilling på 12 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP.

Efter planen vil den nye vaccine være klar til registrering i 2026 og kan derefter komme på markedet.

Løser problem med zink og antibiotika

E. coli-diarre er et af de største problemer i danske smågrisestalde.

Et effektivt middel mod diarre er medicinsk zink, ofte i kombination med antibiotika. Men antiotikaforbruget skal gerne holdes lavt, og zink er et miljøskadeligt tungmetal, som bliver forbudt i hele EU fra 2022. 

Det er de udfordringer, som den nye vaccine skal være med til at løse.

"Der er ikke mere end to år til, at medicinsk zink bliver forbudt. Der bliver ikke noget mirakelmiddel, som kan erstatte medicinsk zink 1:1, men jeg tror på, at vaccinen, som vi skal i gang med at udvikle, kan være et stort skridt på vejen mod en zinkfri fremtid, hvis den virker", siger Nicolai Rosager Weber, som er dyrlæge og afdelingsleder i Seges Svineproduktion. 

Selve udviklingen af den nye vaccine foregår dels i et laboratori, dels i en besætning med grise.

Når vaccinen er klar, bliver den først afprøvet i Aarhus Universitets forsøgsstalde i Foulum, og siden i almindelige produktionsbesætninger.

Ny metode gør vaccinen effektiv

Den nye vaccine vil fungere radikalt anderledes end de traditionelle vacciner til både mennesker og dyr. Normale vacciner fremkalder antistoffer, men den metode kan man ikke benytte mod E. coli-infektion.

"Man kan sige, at vi med den nye vaccine snyder den lymfeknude, vi påvirker med vaccinen, så den tror, den sidder nede i tarmen og derfor fremkalder det rigtige, beskyttende antistofsvar der er i stand til at passere ud i tarmene", forklarer projektleder Gregers Jungersen.

Faktaboks

Ny vaccine-type 

  • Statens Seruminstitut har i mange år forsket i den type vacciner til mennesker - for eksempel en vaccine mod klamydia - men Gregers Jungersen, som netop har stor erfaring med skræddersyet immunaktivering til målrettet udvikling af lokal immunitet, vil i GUDP-projektet introducere og videreudvikle teknikken i forhold til grise.
  • I de første leveuger får smågrisene antistoffer fra soen gennem mælken, men når de bliver fravænnet i fireugers alderen, har de ikke et tilstrækkeligt stærkt immunforsvar selv til at kunne modstå en infektion".
  • Pattegrisene skal vaccineres tidligt med den nye vaccine, måske allerede når de er tre dage gamle, og dermed vil de formentlig have en tilstrækkelig produktion af antistoffer til at kunne beskytte sig mod den bakterie, der giver dem diarre.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle