Sponsoreret af Agilia

Nye produkter vil overtage, når zink udfases

Senest i 2022 skal brugen af medicinsk zink ved fravænning af smågrise være udfaset. Proteinleverandøren Agilia har arbejdet aktivt på at kunne levere proteinkilden, Cellpro, til den umodne gris, der styrker immunforsvaret og aktivt styrker tarmsystemet tidligt.

Danske svineproducenter ligger i toppen, når det gælder produktivitet og et lavt forbrug af medicin. Et af værktøjerne til at forebygge diarré hos smågrise ved fravænning er blandt andet anvendelse af medicinsk zink. Men i 2022 skal brugen medicinsk zink til smågrise være udfaset i Europa.

Der findes ikke ét alternativ for zink


I 2018 var forbruget af medicinsk zink ved fravænning faldet med 18 ton i forhold til året før. Det oplyste SEGES Svineproduktion i foråret. Den positive statistik afløses dog af, at alle inden for svinesektoren stadig leder efter alternativer til at modvirke fravænningsdiarré hos smågrise, som medicinsk zink forebygger.

”Vi har i Danmark arbejdet med det her i mange år, og et kosteffektivt alternativ til medicinsk zink er svært at finde. Konklusionen hos SEGES er, at vi skal betragte problemstillingen som multifaktoriel, og der derfor ikke er en løsning, der erstatter medicinsk zink. Løsningen for den enkelte svineproducent er besætningsspecifik. Når det så er sagt, spiller foder en central rolle, da det blandt andet er via et lavere proteinniveau, at vi kan reducere den overskudsprotein, der stimulerer vækst af E-coli bakterier i tarmen, som er årsag til fravænningsdiarré hos smågrisene,” fortæller Lisbeth Shooter.

Innovationsdirektøren peger på, at for at opnå en succesfuld fravænning uden medicinsk zink vil inkludere, at der optimeres på flere områder blandt andet pasning, klima, foder, robusthed af grisen ved fravænning, stiindretning, immunisering og diagnostik samt behandling.

Sponsoreret Agilia

Proteinleverandør udvikler proteinkilde til udfasningen af zink
 

Et uvildigt pilotforsøg foretaget over 14 dage, i en dansk zinkfri besætning med smågrise på fem kg. viser, at grisene blev et halvt kg. tungere, og maverne så bedre ud end hos en anden gruppe grise fodret med et sojaprotein koncentrat.

I forsøget blev Agilias nye proteinkilde, Cellpro testet for at dokumentere egenskaberne i danske omgivelser. Produktet bruges i store dele af verden, hvor de sundhedsmæssige egenskaber for grisene har vist sig utroligt effektive.

”Alle forsøg foretaget i Danmark og Europa med Cellpro har påvist, at proteinkilden er med til at reducere brugen af zink og antibiotika. Det peger på, at Cellpro er en del af løsningen til at udfase zink og reducere forbruget af antibiotika,” fortæller Head of Agilia Europe, Dennis Jørgensen.


Faktaboks: Forsøg viser værdifulde resultater

 

Sponsoreret Agilia

  • Foretaget i en zinkfri besætning
  • Gruppe 1 fodret med Cellpro
  • Gruppe 2 fodret med sojaproteinkoncentrat
  • Gruppe 1 slutvægt: 8,59 kg.
  • Gruppe 2 slutvægt: 8,09 kg.
  • Daglig tilvækst for gruppe 1: 257 g.
  • Daglig tilvækst for gruppe 2: 221 g.
  • Begge grupper blev fodret med en kombination af tør/våd foder.
  • Forsøget er lavet ultimo juni – medio juli

Er ekstrem effektiv til at styrke immunforsvaret
 

Kristian Juul Volshøj er Technical Sales Manager hos Agilia og har fulgt det nye produkt gennem en længere periode. Han synes, forsøget viser spændende resultater, der kan optimere vækst og generelt styrke immunforsvaret hos smågrise.

”Cellpro er ekstrem effektiv i at binde patogener som e. coli og salmonella, samt at booste immunforsvaret hos den umodne gris. Især e. coli kan give udfordringer ved små grise. I forsøget ser vi, at de får en gnidningsfri fravænning. Derudover får svineproducenten en sundere gris, der i mindre grad har brug for zink og antibiotika,” fortæller Kristian Juul Volshøj.

Løsningen bliver et samspil af tiltag
 

Uden én løsning på udfasningen af medicinsk zink i svinebesætninger, er løsningen derfor et samspil af tiltag for at bibeholde produktiviteten og velfærden hos grisene, som for eksempel Cellpro.

”Vi ser, at man fra virksomhedernes side arbejder med at finde og prøve alternativer til medicinsk zink. Det er positivt, at vi har et forum, hvor vi kan diskutere mulighederne,” siger Lisbeth Shooter. SEGES Svineproduktion faciliterer med samme formål en række firmamøder, som giver et unikt forum at afdække mulighederne i.

Læs mere om Cellpro her – vi giver dig gerne råd og vejledning

Emneord sponsoreret, Agilia, zink, protein, medicinsk zink, immunforsvar

Sponsoreret af Agilia

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.