Nye tal i den beregnede smågrisenotering

Grundlaget for den beregnede smågrisenotering blev opdateret kort før jul.

Den beregnede notering er det bedste bud på en retfærdig fordeling af udgifterne ved at producere en gris fra fødsel til slagtning.

Ud fra de samlede indtægter og udgifter kommer der et resultat på bundlinjen, som fordeles mellem smågrise- og slagtegriseproducenter.

»Det er forholdet mellem de finansielle omkostninger ved at producere henholdsvis en smågris og en slagtegris, der anvendes til at fordele under- og overskud mellem de to parter«, forklarer specialkonsulent Sisse Villumsen Schlægelberger, Seges, der er med i udvalget vedr. den beregnede smågrisenotering.

Grundlaget er netop ajourført med en række nye tal.

»Det drejer sig om efterbetaling, regulering til afregningsprisen og slagtevægt«, forklarer hun.

Da der er nogenlunde lige mange ændringer, der gør det både billigere og dyrere at producere en 30 kgs smågris og en slagtegris, giver det samlede regnestykke blot en ændring på 0,19 kr. pr. smågris.

I øvrigt er finansieringsomkostningerne ved at producere en 30 kgs gris og en slagtegris næsten lige store, dog med en lille overvægt til slagtegrisene.

Fra 1. februar indgår nye kontraktpriser på foder i den beregnede smågrisenotering.

»Vi indhenter kontraktpriser på foder to gange årligt, men kører også med dagspriser, der indhentes hver måned. Begge dele vægter 50 procent«, fortæller Sisse Villumsen.

Faktaboks

Beregnede smågrisenotering:

  • Baseret på en beregnet fordeling af udgifter ved at producere henholdsvis en 30 kgs gris og en slagtegris.
  • Overskuddet fordeles efter forholdet mellem de finansielle omkostninger.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle