Nyhøstet vinterbyg ryger lige i grisene: 15 hkg barberet væk af hård vinter

Thorben Agger, Ny Glarbjerg i Vestjylland, har høste sine 12 hektar vinterbyg, og især i år med høje priser for indkøbt korn til svinebesætningen er han glad for afgrøden. For byggen er 2021-høsten dog skæmmet af en hård vinter, der har kostet udbytte.

Svineproducent og hjemmeblander Thorben Agger høstede sine 12 hektar vinterbyg i lørdags -  og lige præcis i år er han særligt glad for at han har givet afgrøden plads i markplanen på bedriften Ny Glarbjerg ved Lomborg i Vestjylland.

Sidste års hvedeavl på bedriften slap nemlig op for en måned siden.

Siden da er der indkøbt korn i dyre domme til over 180 kroner pr. hkg for byg og ca. 160 kr. pr. hkg for hvede. Efter vinterbyghøsten er startet, er byggen dog faldet i pris med omkring 40 kr. pr. hkg.  

Derfor er årets vinterbyghøst på Ny Glarbjerg også med det samme lagt i gastæt glasfibersilo og fodret op til søer, klimagrise og slagtegrise. Bedriften har en full-line grisebesætning med 320 søer og årlig produktion af ca. 11.000 slagtegrise. 

Markdriften er på 300 hektar med vinterbyg, vinterhvede, vårbyg, grynhavre og alm. rajgræs. 10 - 15 procent af avlen byttes til færdigfoder, mens resten fodres op.

Thorben Agger er full-line svineproducent med en sobesætning på ca. 320 dyr. Arkivfoto

Færdigblanding med 10-15 procent vinterbyg

I løbet af to-tre uger efter høst er siloen tom for vinterbyg, men så er der til gengæld friske forsyninger af både vinterhvede og vårbyg fra egne marker 

Vinterbyggen indgår med 10-15 procent i færdigblandingen, hvilket er lavt af hensyn til risikoen for e-vitaminmange hos grisene, forklarer Thorben Agger.

Han tilsætter toksinbinder til mineralblandingen.

Egentlig er han ikke så begejstret for vinterbyggens foderværdi, men det er til gengæld en god afgrøde til at få korn ind tidligt i høst, og til at få mejetærskeren lige så stille i gang til høstarbejdet.  

De 12 hektar vinterbyg er af den toradede sort Comeback. Afgrøden blev klippet ved 16 procent vand af bedriftens Claas Lexion 460  med 25 fods skærebord, hvilket er perfekt til opbevaring i gastæt silo.

Udbyttet er landet på cirka 70 hkg pr. hektar i snit mod sidste års 85 hkg pr. hektar.

"Det er selvfølgelig meget utilfredsstillende, og det skyldes at vinterbyggen er kommet dårligt gennem en hård vinter og fik en dårlig start i foråret," siger Thorben Agger.

I foråret isåede han vårbyg i vinterbyggen i områder på tilsammen ca. 1 hektar, men i lørdags var vårbyggen fortsat grøn og blev slået af med brakpudser. 

Til gengæld er kvaliteten af den nyhøstede vinterbyg god med en hollandsk vægt på 66, som betyder at kornet lettere bliver formalet i kværnens slaglemølle.

Under høsten af vinterbyg på Ny Glarbjerg blev dette flotte motiv indfanget. Foto: Thorben Agger

Fem hektar hvede er tvangsmodnet

I markplanen står også hvede, hvoraf fem hektar snart skal klippes, efter det er tvangsmodnet i tørken. Resten først er høstklar om 14 dages tid.

120 hektar vårbyg står meget uensartet på svær og let jord efter først for meget vand i maj og så tørke i juni.  20-30 hektar af vårbyggen kan være klar til høst i løbet af få dage, mens det sidste næppe bliver tærsket før om godt en måned. 

En sen høst er ikke noget, der huer Thorben Agger.

"Jeg mangler at så efterafgrøder på 80 hektar, og jeg kan da se at jeg kommer til at bruge meget mere Roundup i år end sidste år, hvis jeg skal nå at så efterafgrøderne inden fristen 20. august,” siger Thorben Agger.

Næste høstopgave bliver formentlig den tidligste vårbyg, inden han går over i 20 hektar alm. rajgræs, der ventes moden inden for en uges tid. Rajgræsset er af sorten Suqai og leveres til DLF. 

Med de indsendte fotos deltager Thorben Agger i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle