Nytænkende staldbyggeri til grise sætter klima og madspild i fokus

Nyt hollandsk staldkoncept sætter dyrevelfærd, klima og arbejdsglæde i centrum. Zonvarken, hollandsk for sol-gris, er et koncept, som initiativtagerne håber kan bane vejen for en ny retning i branchen. 

En bæredygtig tanke og en stensikker vinder af en idekonkurrence står nu opført i det østlige Holland i form af en svinestald, og de første grise er flyttet ind.

Initiativtagerne har store planer og visioner om udvidelse af staldkonceptet, fortæller netavisen PigProgress

Målsætningen er at opføre 13 stalde med hver især 50 søer og med to årlige kuld. Ved at synkronisere kuldene på de enkelte gårde, bliver det nemmere at arbejde i stalden med løbning og fravænnning på faste datoer to gange årligt, og travlhed begrænses til få uger om året. 

Medstifter af initiativet Jeroen Koks fortæller, at valget af 13 stalde passer med ønsket om 26-ugers runder, hvilket også giver mulighed for at sikre kunden et nogenlunde stabilt antal grise pr. uge.

Byggeri i træ og med stort lysindfald 

Grundstenen for udførelsen af den prisvindende ide ligger i et spændende udført byggeri.  

Byggeriet, som primært er opført i træ, er på den ene side konstrueret med 50 procent gennemsigtige plader, der tillader et enormt lysindfald.

Tagkonstruktionen skiller sig også ud fra traditionelle staldbyggerier. Der ligger her et sedumtag bestående af små måtter af sukkulente planter, som både isolerer og opsamler regnvand.

På den anden del af taget opsættes solceller. 

Foruden masser af naturligt lys byder staldanlægget også på rigeligt med luft og plads til den enkelte gris.

Anlægget rummer alle aldersgrupper under samme tag i én stor hal. Bagerst søerne, i midten gylte og forrest slagtesvinene. Hver gris med 1,3 kvadratmeter at boltre sig på. 

En del af filosofien bag projektet er at værne om dyrenes velbefindende, og at minimere stress i produktionen. Dette betyder blaandt andet, at smågrisene forbliver i samme stier fra faring og til de sendes til slagt - der er nemlig søerne, der flyttes. 

"Stalden er bygget således, at grisen kan udfolde sin naturlige adfærd. Ved at fodre i strøelsen, er de nødt til at fouragere, og her vil de så ikke lægge gødning.

Grundet sedumtaget og indretningen af stalden, er ventilation ikke nødvendig. Sedumtaget isolerer på en sådan måde, at der aldrig bliver for varmt i stalden", fortæller Rob Nieuwenhuis. 

Opsamling af urin 

I forlængelse af stalden har grisene mulighed for at få frisk luft i en udendørs indhegning, og her er der både spalter og et fast gulv. 

Under spalterne afsløres et filtreringssystem, som dræner urinen fra afføring og transporteres til en opbevaringstank. Den faste gødning skubbes af spaltegulvet. Fordelene herved er, at teknikken er simpel, og at ammoniak-emissionen begrænses.

"Vi håber at den opsamlende urin snart kan anvendes som gødnings-erstatning", fortæller tekniker Theo Tangelder. 

Filtereringssystemet under spalterne skal nedbringe udledningen af ammoniak, og folkene bag ZonVarken håber at den opsamlede urin i fremtiden kan bruges som gødningserstatning. Kilde: ZonVarken, Facebook

Foder-konceptet 

De fire stiftere har mange års erfaring indenfor foderindustrien.

Deres plan for sol-grisene er, at de i fremtiden vil blive fodret med foder udelukkende baseret på restprodukter og madspild fra fødevareindustrien.

Aftaler med FeedValid, en virksomhed der indsamler madspild fra f.eks supermarkeder og bagerier, er allerede i hus.  

Cirkulær foderproduktion kan spare store mængder co2-udledning i forhold til traditionel foderproduktion, og ligeledes minimere transport. 

 

Illustration af tanken bag den cirkulære foderproduktion til 'sol-grisene'. Kilde: ZonVarken, Facebook

Stor interesse for at deltage

Når første gård står færdig i løbet af 2021, starter byggeriet af den næste i rækken.

Målsætningen om 13 gårde er ifølge parterne intet problem at nå. 

"Vi har allerede adskillige unge iværksættere, der har sagt at de er vilde med vores ide. Landmænd er også interesserede i at gøre tingene anderledes end deres forældre og bedsteforældre gjorde det", fortæller Rob Nieuwenhuis, og fortsætter:

"Forudsætningen for at opskalere, er at der er et garanteret salg af kødet". 

De fortæller, at der allerede har meldt sig en kunde på banen, som er villig til at købe købe slagtegrisene flere år frem. Prien ventes at komme til at ligge mellem konventionel og økologisk grisekød.

Zonvarken ønsker ikke blot at være en ide, de vil være et synligt koncept på hylderne i butikkerne.

"Vi skal levere kødet først, det er det vigtigste; salget kommer efter", fastslår Rob Nieuwenhuis.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle