Nyt avlerselskab: Påbud og anmeldelser gør ikke indtryk på L&F
Landbrug & Fødevarer Svineproduktion forhaler bevidst sag om stamtavler på avlsdyr, mener Danish Pig Genetics.

Folkene bag det nye svinegenetikselskab Danish Pig Genetics reagerer nu over for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion (LFS), der i ugens løb anlagte retssag mod Miljø- og Fødevareklagnævnet i en sag om udstedelse af stamtavler til avlere, der forlod DanBred ved årsskiftet.

LFS har anført, at myndighederne negligerer de udfordringer, der er forbundet med at udstede stamtavler på dyr, som LFS ikke kan få adgang til - og til avlere, der ikke betaler til systemet.

Danish Pig Genetics skriver i en meddelelse til LandbrugsAvisen, at selskabet er forundret over, at L&F forhaler sagen frem for at opfylde landets lovgivning efter L&F ifølge Danish Pig Genetics har fået to strakspåbud og en politianmeldelse i sagen om stamtavlerne.

"I de to særskilte afgørelser har både Fødevarestyrelsen og Miljø- og Fødevareklagenævnet fastslået meget klart, at vi har retskrav til at få indført og udstedt stamtavler på vores avlsdyr, og at dette straks skal efterleves af L&F. LFS’ ageren ved at tilbageholde dem er derfor ulovlig. Trods disse klokkeklare meldinger siger Erik Larsen (formand for LFS, red.), at påbuddet er ”upræcist og mangelfuldt”", skriver Mads Kring, formand for Danish Pig Genetics.

Bevidst forsøg på at forhale sag

Ifølge Danish Pig Genetics har Fødevarestyrelsen understreget sagens alvor ved at politianmelde L&F for ikke at overholde strakspåbuddet.

"Alligevel bliver Erik Larsen ved med at henvise til ”tekniske og konkurrencemæssige udfordringer”, der gør udleveringen umulig. Når vi fra Erik Larsen får at vide, at udlevering af stamtavlerne er forudsat en række helt urimelige og usaglige krav, blandt andet at det vil tage hele eller halve år og kræve investeringer for mange millioner kroner i et nyt it-system, kan vi kun tolke det som et bevidst og usagligt forsøg på at forhale tingene og som et tydeligt bevis på, at L&F ikke har til sinde at efterleve det fastslåede retskrav", anfører Mads Kring.

L&F Svineproduktion sagsøger Miljø- og FødevareklagenævnetSvin Onsdag 22. august 2018 · 09:40

Han skyder også på Erik Larsen i relation til, at Danish Pig Genetics skulle have nægtet LFS adgang til selskabets avlsdyr.

"Det er en forenkling af fakta, for vi har tilbudt, at L&Fs kontrol kan ske ud fra de samme omfang og betingelser, som vi tidligere har efterlevet. Dette står også tydeligt i det referat, vi har tilsendt dem få dage efter vores møde med dem før sommerferien. L&F har allerede alle de fornødne data, der skal til for at kunne udstede stamtavler på de dyr, som vi har krævet stamtavler på", skriver Mads Kring.

Han mener ikke, at det giver mening at mødes med L&F, fordi L&F ifølge Mads Kring ikke aktivt ønsker at finde en løsning i forhold til at udstede stamtavlerne.

Forventer at få stamtavler straks

Avls- og opformeringsbesætningerne bag Danish Genetics angiver, at de er tilfredse med, at Fødevarestyrelsen nu griber ind over for L&F i form af en politianmeldelse.

"Og vi forventer selvfølgelig, at L&F straks efterlever dette retskrav og udsteder stamtavlerne til os", skriver Mads Kring.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle