Nyt forsøg: Foderblanding erstatter zink uden nedgang i effektivitet
Zink skal være ude af smågrisefoderet i 2022. Nyt forsøg viser, at det ikke behøver koste tilvækst eller effektivitet at sige farvel til zink.

Københavns og Århus Universitet har for kort tid siden i samarbejde med European Protein offentliggjort resultater, der viser, at det er muligt at erstatte zink i fravænningsfoderet, uden, at det går ud over effektiviteten.

»Vi havde forventet en nedgang i daglig tilvækst, men så faktisk det modsatte«, lyder det fra professor Mette Olaf Nielsen, Århus Universitet, Foulum.

I forsøget indgik 1.240 smågrise, der blev fodret med forskellige foderblandinger optimeret til grise omkring fravænning.

To blandinger var traditionelt sammensatte og baseret på sojaproteinkoncentrat, men henholdsvis med og uden 2.500 ppm tilsat zink.

En tredje blanding var tilsat 10 procent fermenteret raps i form af EP 100i.

Alle grise indgik i forsøget ved en alder på 28 dage og sluttede ved 85 dage.

Da forsøget sluttede, vejede gruppen, der havde fået zink i foderet, 1.8 kg mere end gruppen uden zink, mens gruppen med fermenteret raps vejede 2,4 kg mere end den zinkfrie gruppe.

Læs meget mere om problemfri fravænning i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer 17. marts.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle