Nyt inventar betalt på to år
Renovering af farestalden øgede produktionsresultaerne hos Britta Schultz Svenningsen og motiverede medarbejderne endnu mere.

Af Anne Kjærsgaard, Agrinord

Sidste år begyndte inventaret i Britta Schultz Svenningsens farestald i bogstavelig forstand at falde ned om ørene på hende.

Profilrør på stiinventarer knækkede og skred rundt, så dyrene kom til skade.

”Lige pludselig blev det bare virkelig slemt, og vi begyndte at mangle stipladser”.

På grund af staldens ringe tilstand besluttede hun at sætte nyt inventar ind i samtlige 4 farestaldssektioner med i alt 112 stier. Og det har hun bestemt ikke fortrudt.

”Dårligt og nedslidt inventar går ud over produktionen. Især fordi man mister fokus på dyrene, Det var simpelthen så træls at bruge tid på de reparationer hele tiden”, fortæller hun.

Betalt på to år

Den store investering i nyt inventar har forbedret produktionsresultaterne i stalden væsentligt.

Blandt andet er dødeligheden faldet med 4 procentpoint fra ca. 15 til cirka 11 procent.

”Med et aktuelt dækningsbidrag på 300 kroner pr. gris, svarer det til 2.100 kroner mere pr. sti. Det giver en tilbagebetalingstid på bare to år”, siger Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten og rådgiver på Bjerregaarden.

Øger arbejdsglæden

Men det er ikke kun på papiret, at Britta Schultz Svenningsen kan se forbedringer. Medarbejderne er også blevet meget gladere for at gå på arbejde.

”Det var helt tydeligt at se, at motivationen faldt, når vi ikke kunne lave andet end at reparere inventar. Nu giver alle gerne et ekstra nap med, og det er vigtigt, at der er overskud. Det er tit detaljerne, der gør, at man får det største udbytte”, siger hun.

I forbindelse med renoveringen er der monteret automatisk opluk på smågrisehulerne. Det letter arbejdet enormt meget.

”Det er hele er nemt, hurtigt og lækkert at gå til nu, og det smitter af på medarbejderne”, siger hun.

FLERE FORBEDRINGER PÅ VEJ

Nu står løbestalden for tur. Og denne gang vil Britta Schultz ikke risikere, at det pludselig bliver for sent, som det blev med farestalden, da inventarer begyndte at bukke under.

”Løbestalden er en vital del af produktionen, og det er afgørende at insemineringerne lykkes”, siger Mogens Bækgaard.

Det er sværere at regne en tilbagebetalingstid ud på løbestalden, men rådgiveren vurderer, at det er tilbagebetalt indenfor fem år.

I samme ombæring som løbestalden bliver renoveret, skal der også sættes nyt fodringsanlæg og nyt vand op.

STORT POTENTIALE TIL FREMTIDEN

Det er planen, at drægtighedsstalden bliver renoveret i 2022, og så bør produktionsapparatet være helt oppe i højeste gear.

Besætningen er klar. Siden 2015, efter en sanering, har besætningen haft blå SPF-status, og produktionen går rigtig godt.

”Så har den her bedrift et kæmpe potentiale”, siger Mogens Bækgaard.

Faktaboks

BjerregaardenLigger i Vridsted ved SkiveSvineproduktionEjet og drevet af Britta Schultz Svenningsen700 søer med salg af 30 kilos grise1200-1500 slagtesvinAl jord er lejet ud, 230 hektar i alt4 medarbejdere

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle