Nyt produktions-koncept boostede slagtesvin

For første gang kunne sobesætningerne på Østlige Øer ikke vise fremgang. Det kunne slagtesvinene til gengæld.

Effektiviteten i sobesætningerne lå i 2018 uændret på 33,9 fravænnede pr. årsso. 
Det er uændret i forhold til 2017, og det er ifølge chefkonsulent Marlene Ibsen, VKST, første gang, sobesætningerne ikke har rykket sig. Det kom frem på årsmødet tirsdag i denne uge.
»En forklaring kan være, at 2018-tallene er baseret på oktober kvartal, som stadig var præget af, at løbningerne fandt sted i den varme sommer«, forklarede hun. 

Slagtesvin rykker

Til gengæld var tilvæksten hos slagtesvinene rykket fra 944 til 967 g og foderforbruget faldet fra 2,74 til 2,71 foderenheder pr. kg tilvækst. 
På årsmødet gav nogle slagtesvineproducenter deres opskrift på fremgang. De havde alle helt eller delvist deltaget i Produktionskoncept Slagtesvin. 
Bjarne Feldthusen fortalte, at han justerede protein- og aminosyrerne efter grisenes præstation. 
»Det har betydet, at vi er gået fra 125 til 141 g ford. råprotein pr. foderenhed«, sagde han og tilføjede, at effektiviteten i sidste måned viste 2,49 FE pr. kg og 1.022 g tilvækst. 
Driftsleder Jonas Berntsen fodrede med tørfoder ad libitum, men var kommet frem til en metode, hvor fodertildelingen alligevel kunne begrænses.
»Vi justerer foderrørets placering i foderautomaten. Flytter vi røret helt ned, har de store grise kun foder otte timer i døgnet«, fortalte han. 

Vigtig placering

Man skulle også være opmærksom på, om en foderautomat sad først eller sidst på foderstrengen. En automat først på strengen ville have foder en-to timer mere pr. døgn end en automat sidst på strengen. 
Jacob Drehn producerede 20.000 frats-grise årligt. Grisene bliver sorteret efter størrelse ved ankomst. Fem uger senere tager han de 10-20 procent største ud af hver sti og flytter dem med det foregående 14-dages hold til slagtesvinestalden.
»Når vi fylder en slagtesvinesektion, lader vi en tredjedel af stierne stå tomme. Efter 14 dage flyttes den mindste tredjedel til de tomme stier«, fortalte han.
Fremgangsmåden betød, at besætningen kunne producere mellem 285 og 300 kg tilvækst pr. stiplads pr. år. 

Husk at finjustere

Konsulent Kim Kofoed, VKST, forklarede, at der først var idé i at øge foderkurven til slagtesvin, når alle andre forhold er i orden.
»Betragt ikke foderkurven som fast. Den skal hele tiden finjusteres, så den er tilpasset de aktuelle forhold i besætningen«, sagde han. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle