"Vi prøvede først rug i større stil til vores slagtesvin. Da de kom op i store mængder, blev der helt ro i stalden. De lå simpelthen og snorksov«.
Det fortæller Mikael Rabjerg, Østerbjergegaard Opformering, der med LY-dyr kan have lidt flere udfordringer med aktive dyr og tendens til halebid end andre besætninger.
Iblanding af 33 procent rug til de store slagtesvin har nu helt erstattet hvede. De drægtige søer får 17 procent rug foruden 42 procent byg og 12 procent hvede.
Ungsvinene fra 17 til 40 kg nøjes med 12 procent rug og får også 18 procent hvede.
Salgspoltene får 33 procent rug ligesom slagtesvinene.
»Virkningen af rug er den samme hos vores salgspolte, og da de bliver fodret restriktivt, er det vigtigt, at de får et fyldende foder, der giver mæthedsfornemmelse i lang tid«, forklarer Mikael Rabjerg.
Rug i fem-seks år
Rug kom med i foderet for fem-seks år siden, fordi det passede godt i sædskiftet.
Nu er ønsket om rug i foderet imidlertid så stort, at markplanen næsten ikke kan levere rug nok.
»I de første år var meldrøjer et problem, men vores markfolk har lært at komme tidligt ud med gyllen og undgå unødig kørsel i marken, og det har hjulpet«, siger Mikael Rabjerg.
I år har der stort set ikke været meldrøjer i rugen, og ellers mener han, at kornrenseren er i stand til at sortere det fra.
Formaling
Østerbjergegaard har to kornmøller til henholdsvis fin og grov formaling.
Alt hvede og rug bliver formalet fint af hensyn til foderudnyttelsen, men også fordi rug ofte kan have mange små kerner. På et groft sold ville mange rugkerner komme gennem møllen uden at blive formalet.
»I år har vi høstet med mellem 11 og 13 procent vand. Derfor skal vi følge formalingen meget nøje for ikke at risikere, at kornet bliver for fint«, bemærker Mikael Rabjerg.
Skrider formalingen, så kornet bliver for fint, risikerer de hurtigt at se mange mavesår.
»Vi er netop i denne uge skiftet til et større sold hos slagtesvine for ikke at risikere mavesår«, tilføjer han.
Han mener ikke, at rug i sig selv påvirker mave-tarmsundheden, men det er indiskutabelt, at rug giver en bedre mæthedsoplevelse end hvede.
Faktaboks
Andel rug i foderet:
- Ungsvin 12 procent
- Slagtesvin 33 procent
- Drægtige søer 17 procent
- Salgspolte 33 procent
Kommentarer