Opklaret: PRRS på ornestation er en hidtil ukendt variant

Nu kan man udelukke smitte fra ornestationen i nogle besætninger og bekræfte smitte med en vis sikkerhed i andre.

PRRS-virusstammen, som ramte ornestation Hatting Horsens er en hidtil ukendt variant. Det viser analyser lavet af DTU Veterinærinstituttet, som netop er offentliggjort.

DTU, Seges og Hatting er i gang med større opklaringsarbejde, og det har altså nu givet resultater.

Ifølge professor ved DTU Lars Erik Larsen kender man ikke den variant af PRRS, der var på ornestationen. Det siger dog ikke entydigt noget om, hvor udbredt den er. Samtidig tyder analysen på, at det nye PRRS1-virus er opstået ved, at to PRRS-virus har blandet sig, hvoraf det ene er et PRRS1-virus fra vaccinen ”Unistrain”; en forholdsvis ny PRRS-vaccine på det danske marked.

Det ser heldigvis ikke ud til, at det er en meget sygdomsfremkaldende variant. Der har heller ikke været meget klinisk sygdom på ornestationen.

”Men vi ved ikke, hvor smitsom den er. Jeg hæfter mig ved, at mange orner blev smittet hurtigt og det overrasker lidt”, siger Lars Erik Larsen.

Per Nyby Pedersen, CEO hos Hatting, hæfter sig ved, at man kan bruge den nye viden om, hvilken PRRS-variant til at finde ud af om smitte kommer fra Hatting eller ej.

”Hvis man har fået sæd fra Hatting og besætningen er blevet positiv for PRRS og det er den samme variant, så er der stor sandsynlighed for, at smitten kommer fra Hatting. Men hvis det er en anden variant, så ved vi, at den ikke kommer fra Hatting i den pågældende besætning”, siger han.

Ifølge Per Nyby Pedersen har Hatting i leveringsbetingelser fraskrevet sig ansvaret for smitte gennem sæd.

”Skarpt juridisk kan man ikke få erstatning. Men jeg vil ikke klart afvise, at vi kan give et plaster på såret. Vi vil gerne overskue hele situationen, før vi gør noget. Det er bestemt ikke noget, man skal budgettere med”, siger han.

Som CEO er han meget ked af, at der er konstateret PRRS på ornestationen.

”Det er ikke sket før, og det må ikke ske igen”, siger han.

Hatting arbejder derfor på at sikre ornestationen bedre. Der er ingen smittede besætninger inden for 3 km og der er 3 km til motorvejen.

”Men på motorvejen kører der også en lastbil med grise hvert femte minut”, siger han.

Derfor ser man på, om man kan sætte filter på ventilationen, som filtrerer luften, der kommer ind i stalden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle