Opmuntrende besøg hos landmænd: God kvalitet af foderet betaler sig

Ugen På Spidsen: Nok er foderomkostning målt som kr. pr. kg tilvækst et vigtigt tal at kende. Men hov, se nu også på om foderet med den umiddelbart laveste foderomkostning har afledte negative effekter, skriver ugens klummeskribent for Svin Plus efter besøg i to besætninger.

For kort tiden besøgte jeg - uden håndtryk og på to meters afstand - en svineproducent, for at høre om hans produktion og management.

Han er af den type, der overvejer, hvad han kan få ud af en investering, før han bruger pengene. Han er på ingen måde påholdende, men bruger gerne pengene, når han er overbevist om, at de kommer hjem igen.

Desuden ville han ikke drukne i tal og produktionsopgørelser, og havde skåret noget af den sædvanlige produktionsstyring væk til fordel for andre og mere umiddelbart brugbare systemer, der gav en hurtigere tilbagemelding på effektiviteten i stalden.

Vi snakkede en del om foder, fodring og råvarekvalitet, som han naturligvis gik meget op i.

Han var kommet frem til, at de billigste fodermidler og de ringeste kvaliteter ikke var pengene værd. De gav for ringe tilvækst, for mange grise på stald og for meget arbejde for personalet.

Kort sagt så han ikke kun på at få den laveste foderomkostning pr. kg tilvækst, men var i høj grad opmærksom på afledte effekter af henholdsvis gode eller mindre gode råvarer.

Pris og kvalitet hænger sammen

Samme oplevelse omkring kvalitet havde jeg, da jeg besøgte en produktionsbesætning, hvor DLG kører en række fodringsforsøg med fravænnede grise.

Man havde blandt andet testet forskellige kvaliteter mælkepulver som ingrediens i fravænningsfoderet, og var kommet frem til den befriende konklusion, at pris og kvalitet hang sammen: Jo dyrere mælkepulver, jo bedre voksede grisene, og jo færre problemer var der med pasningen.

Det leder mig frem til den pointe, at nok er foderomkostning målt som kr. pr. kg tilvækst et vigtigt tal at kende både i smågrisestalden og i slagtesvinestalden, men det siger ikke er hele sandheden om bedriftens økonomi.

Man skal også se på om det foder, der umiddelbart giver den laveste foderomkostning, har nogle afledte negative effekter i form af ringere daglig tilvækst - og dermed højere belægning eller lavere salgsvægt, i form af højere dødelighed eller i form af mere arbejde og opsyn.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle