Pas på maskerede mykotoksiner
Maskerede mykotosiner (svampegifte, red.) ses ikke ved normale analyser i korn, men kan spores ved særlige analyser, skriver Pia Sørensen, SvineRådgivningen.

Af Pia Sørensen, Svinerådgivningen

Flere store landbrug i Østeuropa har i indeværende høstår oplevet, at niveauet af mykotoksinet DON (vomitoksin) har ligget langt over et acceptabelt niveau. Høje niveauer af DON ses typisk i høstår med jævnlig regn og høj luftfugtighed i vækstsæsonen. Det betyder, at vi i Danmark i år også bør være opmærksom på DON. Denne ses oftere i hvede og majs end andre kornsorter.

Kan ikke ses

Ofte forholder vi os kun til visuelle symptomer hos grisene, når vi taler om mulig risiko for mykotoksiner i foderet, men flere symptomer på mykotoksiner kan ikke ses med det blotte øje. Utrivelige grise og en uforklarlig nedgang i produktionsresultaterne hos både søer og grise, hvor det ikke kan forklares med sygdom, kan være forårsaget af mykotoksiner i kornet. Selv små koncentrationer af DON kan forårsage nedsat absorption af næringsstoffer i tarmene såsom glukose og aminosyrer. Desuden er grisene mere modtagelige for infektioner over tarmvæggen, da denne bliver beskadiget af toksinerne.

Maskerede gifte

En anden udfordring er de såkaldte ”maskerede mykotoksiner”, som dannes af planterne i deres forsøg på at beskytte sig mod svampetoksiner. Dette gør planterne ved at binde et glukosemolekyle til DON og derved danne DON-3-glykosid. Da grisenes fordøjelsessystem nedbryder sukkerstoffer, bliver de maskerede mykotoksiner derfor i tarmene omdannet til det oprindelige mykotoksin med den fulde toksiske effekt.

Flere mykotoksiner med i Alltechs 37+testSvin Torsdag 7. december 2017 · 00:00

Sværere at påvise

Maskerede mykotoksiner kan udgøre over 50 procent af den totale mykotoksinforekomst, men de vil ikke blive påvist ved Elisa-analysen, som normalt benyttes ved toksinanalyser. For at påvise disse skal man benytte LC-MS/MS som er en multi-mykotoksinanalyse. I Danmark kan både Biomin og Alltech foretage denne analyse. Vi har endnu ikke tal på, hvor niveauet af mykotoksiner ligger i det danske korn i år, men kan kun opfordre til, at man ved mistanke indsender prøver på korn eller det færdige foder til analyse. Blodprøver på grise i besætningen er ikke en effektiv måde, hvorpå et toksinproblem kan konstateres, da grise påvirkes forskelligt af toksinerne.

 

 

Faktaboks

Mulige negative virkninger af DON:

  • Ædevægring
  • Nedsat produktivitet; reduceret tilvækst, forringet foderudnyttelse
  • Opkastning og diarré
  • Hæmning af immunsystemet
  • Forringet tarmsundhed; nedsat absorption af næringsstoffer

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle