Pas på med for lav foderstyrke til drægtige søer
Det er svært at finde en fællesnævner for, hvordan vi får grisene op i størrelse, men det er vigtigt at vi gør alt hvad vi kan, påpeger rådgiver.

Pas på med komme for langt ned i foderstyrke til drægtige søer, når der køres med lavproteinblandinger for at holde fedtprocenten i vejret. Det kan gå ud over størrelsen af de fødte grise.

Anbefalingen kommer fra Seges på baggrund af en teoretisk beregning for midt i drægtighedsperioden.

"Det er typisk midt i drægtighedsperioden, altså dag 30-84 , at nogle har ligget på 2,1 FE pr. so pr. dag, men her må vi altså sige at minimum skal være 2,3 FE, for ellers får soen for lidt protein med en lavproteinblanding", forklarer Jens Korneliussen, rådgiver hos SvineRådgivningen.

Som en konsekvens at en højere foderstyrke midt i drægtighedsperioden vil den normale praksis med at øge slutfoderstyrken også skulle ændres, for at søerne ikke blive for store.

"Derfor prøver vi flere steder, at vente med at sætte søerne op på slutfoderstyrken fra typisk dag 84 til dag 88/90,  så søernes samlede fodertildeling i drægtighedsperioden ikke bliver for høj.

Nogle har testet 3,7-4,0 FE pr. i slutfoderstyrke, men det giver ingen respons på størrelsen af grisene, og en slutfoderstyrke på 3,5 FE er tilstrækkeligt", fastslår Jens Korneliussen.

Man vil ikke konkret kunne måle eller se i den enkelte besætning om en minimum-foderstyrke på 2,3 FE også giver sig udslag i færre små fødte grise.

Her spiller mange faktorer ind, som fx sundhed og varme, og det vil være en fejl at konkluderer på en enkelt faktor. Måske er det også et fysisk problem, at der skal ligge ca. 20 store fostre i somaven.

"Det er ikke sådan, at man kan gå ud og sige at vi satte foderstyrken op i midterperioden, og så blev grisene så meget større. Det er der ingen, der vil kunne sige med sikkerhed. Det er svært at finde en fællesnævner for, hvordan vi får grisene op i størrelse, men det er vigtigt at vi gør alt hvad vi kan", siger Jens Korneliussen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle