Pas på smågrisene ikke fryser - sådan gør du

Tænk på underlaget, når du varme smågrisene. Underlaget har stor betydning for varmelampens effekt.

Når smågrise vælter ud af deres mor, soen, får de nærmest et kuldechok. Fra at ligge i lune 39 grader, må de pludselig nøjes med 22 grader, og derfor får de brug for lidt hjælp fra varmelampen.

Hvis der er for koldt eller vådt omkring pattegrisene, kan de i stedet miste mere kropsvarme, og hvis de kommer under den nedre kritiske temperaturgrænse på 35,5 °C, så bliver grisen inaktiv og dør af sult og kulde

Underlaget

En ny undersøgelse fra Seges Svineproduktion viser, at effekten af varmelampen er meget forskellig afhængigt af, hvilket underlag smågrisene ligger på.

Filttæpper og gummimåtter i hulen opnår en ønsket overfladetemperatur på 10-20 minutter, mens det tager omkring to timer at opnå en konstant overfladetemperatur på en tør betonflise.

En gris, som ligger på opvarmet beton, optager varme fra både beton og fra varmelampen, mens en gris på en gummimåtte kun opvarmes fra varmelampen, og derfor er meget afhængig af den rette temperatur fra lampen.

Det skyldes, at det kun er overfladen af gummimåtten, som varmes op, og at gummimateriale ikke har en ret høj varmeledningskapacitet. Så én ting er den målte temperatur, en anden ting er, hvordan grisen føler varmen.

En gris, som ligger på opvarmet beton, vil optage varme fra både beton og fra varmelampen, mens en gris på en gummimåtte kun opvarmes fra varmelampen, og derfor er meget afhængig af den rette temperatur fra lampen.

Fugtigt underlag

Fugt har indflydelse på overfladetemperaturen på både gummimåtter, betonfliser og filt- og malertæpper, indtil overfladen er tør.

Varmelampens afstand

Afstanden til varmelamper har også betydning for temperaturen. Varmelamper skal være mindst 50 cm fra overfladen, og med den afstand skal der anvendes en 150W pære, men hvis der skal opnås en overfladetemperatur på mellem 34 til 36 °C i pattegrisehulen de første fire dage efter faring uden at der er etableret gulvvarme.

Anbefalingen er typisk, at der hænges en varmelampe op i pattegrisehulen med en 100 W pære i de første fem dage efter faring. I forhold til denne anbefaling skal man dagligt iagttage grisene, og se om de enkelte kuld har det for varmt eller for koldt.

Sådan aflæser man grisene

Hvis temperaturen er korrekt, så ligger grisene i bugleje ved siden af hinanden med hovedet vendt ud af pattegrisehulen (se billede 1).

  • Ligger pattegrisene i sideleje og spredte, eller endda udenfor hulen, så har de det for varmt (billede 2).
  • Hvis grisene ligger i bugleje og klumper sig sammen ovenpå hinanden, så er det for koldt i hulen (billede 3).
  • En anden indikator som viser, at grisene har det for varmt er, hvis der er svineri i hulerne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle