Pas på, virus kan spredes med foderstoffer
Flere studier har påvist, at svinevira kan overleve og spredes i forskellige foderingredienser.

I 2013 og 2014 blev det påvist, at den virus, der forårsager svinesygdommen PED, var blevet transporteret fra USA til Canada via en bestemt ingrediens i svinefoder, der stammede fra én mølle.

Siden er afrikansk svinepest kommet til, og derfor er der i dag større opmærksomhed på, at forskellige slags svinevira kan spredes gennem foderstoffer. Det skriver netavisen PigProgress.

I et stort studie i 2018 blev det vist, at af 11 undersøgte, globalt udbredte svinevira, herunder klassisk svinepest, prrs og pcv2,  kunne flere overleve i foderingredienser som blandt andet sojabønnemel, lysinklorid, kolinklorid og vitamin B, der var placeret i en simuleret transportsituation.

I et nyt studie testes det, om tre slags vira placeret i foder kan overleve at blive kørt 21 dage rundt, også for at simulere en transportsituation. Resultaterne er endnu ikke offenliggjort.

Organiske syrer har antiviral effekt

På Souht Dakota University i USA har forskere undersøgt, om udvalgte foderadditiver kan slå vira i hjel.

De fandt en stærk antiviral effekt hos et produkt bestående af en blanding af organiske syrer og en analog til aminosyre-methionin. Flere andre kommercielle produkter undersøges også.

Organiske syrer har effekt ved at de gør vira inaktive ved fx at undertrykke at deres gener bliver udtrykt eller de forhindrer vira i at tilknytte sig en værtscelle.

På basis af den nye viden er der fx i Canada indført kontrolzoner for inporteret foder og anbefalede procedurer for foderproducenter. Et andet praktisk tiltag ville være, at fodermøllerne kun indkøbte råvarer fra lande, der ikke er inficeret med større, alvorlige svinesygdomme.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle