Patriotisk: Høje værdisætninger giver oppustede soholder-regnskaber
Smågriseproducenternes regnskaber for 2016 ser godt ud - men en stor del af stigningen skyldes, at konjunkturen regnes med, melder Patriotisk Selskab, som selv bruger faste værdier på stambesætninger.

Regnskaber med sohold for 2016 viser pæn fremgang i resultatet, og der har da også været markant forbedrede priser i 2. halvår af 2016.

Men hos Patriotisk Selskab argumenterer man for, at smågriseproducenterne skal være opmærksomme, når de modtager deres regnskab:

”De forbedrede svinenoteringer - den positive konjunktur i markedet - får besætningens statusværdi til at stige i regnskabet. Både værdien af avlsdyrene (søer m.v.) og smågrisene værdisættes ud fra den gældende notering. Dermed forbedres 2016-resultatet væsentligt. Med andre ord kommer en del af indtjeningen fra værdistigning på besætningen, altså konjunkturen. Og resultatet af regnskabet er derfor ikke kun baseret på realiserede tal”, forklarer seniorkonsulent Karsten Hansen, Patriotisk Selskab, i en pressemeddelelse.
 
”Det er selvfølgelig dejligt, når ens regnskab ser godt ud, og en stigning i besætningens statusværdi er også god for egenkapitalen - men det er jo ikke penge, man kan bruge til at betale regninger med. Så kort sagt bør man forholde sig til, hvor meget af stigningen, der skyldes almindelig indtjening på solgte dyr, og hvor meget værdistigningen udgør. Begge dele fremgår af regnskabet”.

Nulpunktsberegningen bør laves på det korrekte grundlag

Mange landmænd og banker lægger stor vægt på nulpunktsberegninger, dvs. hvad kravet til smågriseprisen er, for at man ud fra de givne omkostninger opnår en 0-indtjening i regnskabet:
 
”Nulpunktsberegningen bliver misvisende, hvis den laves ud fra et resultat, hvor der indgår væsentlige konjunkturstigninger. Beregningen bliver simpelthen for lav”, konstaterer Karsten Hansen.

faste værdier på stambesætningen

I et regnskab skelnes der imellem såkaldte salgsbesætninger, med smågrise og evt. slagtesvin, og stambesætninger, med avlsdyr.

Patriotisk Selskab har valgt at værdiansætte avlsbesætningerne til faste priser uafhængigt af konjunkturerne i markedet:
 
”Det er logisk, at værdien af smågrise og slagtesvin fastsættes ud fra den aktuelle notering, for det er jo dyr, der bliver solgt inden for kort tid. Men når det kommer til avlsdyrene, kan man diskutere, om deres værdi ændres af noteringen. Det er vores opfattelse, at det gør den ikke. Avlsdyrene fastsættes i forvejen i regnskabet til en værdi, der overstiger slagteprisen væsentligt. Og når værdien af avlsdyrene hvert år sættes op eller ned alt afhængig af, hvordan markedet for salg af smågrise og slagtesvin ser ud på det pågældende tidspunkt, bliver regnskaberne vanskelige at gennemskue og forstå rigtigt”, afslutter Karsten Hansen.
 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle