Præcisionsfodring af hver enkelt gris kan reducere miljøeffekt
Hvis hver enkelt gris bliver præcisionfodret ud fra vægt og genetik, er det muligt at reducere effekten på miljøet markant, viser femårigt studie ved hollandsk universitet.  

En tilpasning af foderet, så det opfylder det faktiske behov hos grisen, vil resultere i en markant lavere påvirkning af miljøet.

Sådan lyder konklusionen på et studie af foderudnyttelsen hos grise og den deraf følgende miljøpåvikning, som gennem de sidste fem år blevet fortaget af Wageningen Livestock Research, der er en del af universitetet i Wageningen i Holland.

I forbindelse med studiet blev der også testet et koncept for præcisionfodring.

Studiet har været en del af EU Feed-a-Gene projektet og er udført i samarbejde med 22 internationale partner, skriver netavisen Pig Progress

Feed-a-Gene projektet fokuserer på at forbedre foderudnyttelsen, især for kvælstof, hos svin, fjerkræ og kaniner i forskellige produktionssystemer, samtidig med at miljøpåvirkningen skal reduceres. 

Forskerne har koncentreret sig om at se på, hvordan forarbejdning af foderet kan øge tilgængeligheden af næringsstofferne i foderet, og hvilke genetiske karakteristika hos dyret der kan udnyttes til at forbedre foderudnyttelsen.  

Mindre spild af næringsstoffer

En bedre foderudnyttelse får dyrene til at bruge næringsstofferne mere effektivt, så færre minaler bliver udskilt gennem fæces og urin. Jo færre mineraler, og især nitrogen, der udskilles, jo bedre er det for miljøet. Derudover øges proteinudnyttelsen. 

I studiet blev der testet et alternativt fodringsystem, som gav hvert enkelt dyr en blanding af to fodermidler.

Blandingsforholdet var udregnet til hver enkelt gris ud fra blandt andet deres fødselsvægt og genetiske evne til at danne proteiner. 

”Dette fodringssystem er stadig for dyrt at implementere i kommercielt landbrug, men principperne og resultaterne kan bruges til yderligere at forbedre eksisterende koncepter for præcisionsfodring”, siger Alfons Jansman, seniorforsker ved Wageningen Livestock Research. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle