Prisen på Tican endnu ikke afklaret

Lynforhandlinger ligger bag Tönnies’ indtog i Thisted. Men »prisen på grisen« er endnu ikke forhandlet færdig.

Telefonerne har glødet og arbejdsdagene været lange i Tican siden onsdag i sidste uge. For efter et møde i Konkurrencerådet samme dag stod det klart, at Tican ikke kunne fusionere som planlagt med Danish Crown - og en ny plan måtte i al hast etableres.

Hurtigt endte det med en kontakt til den store tyske slagterikoncern, Tönnies. Og her var der med det samme positiv respons.

»Vi tog kontakt til Tönnies for at høre, om de var en seriøs og interesseret partner for os fremadrettet. Og det var de i høj grad. Det var her, vi begyndte at snakke sammen. Så det har været meget intensivt,« fortæller bestyrelsesformand Jens Jørgen Henriksen.

Han afviser, at hastværket skyldes, at Tican ville være faldet sammen, hvis ikke man havde fundet en ny partner, efter Danish Crowns exit.

»Vi var ikke gået konkurs i dag eller i morgen. Det her var plan b, men vi havde også andre planer. Men jo hurtigere vi kunne lande en aftale, jo bedre var det for alle parter. Der har været en meget lang procestid. Der er nogle medarbejdere, der har ventet længe, og også kunder og vores landmænd,« forklarer han.

Hvad får landmændene?

I oplysningerne om den nye aftale med det privatejede tyske selskab fremgår det, at Ticans andelshavere er sikret restbetaling for det netop afsluttede regnskabsår 14/15 samt deres indestående på A-konti, altså andelshaverkonto.

Men derudover ligger meget stadig åbent til forhandling med Tönnies.

»Vi har lavet en rammeaftale, hvor det var vigtigt for os at sikre vores landmænd og deres forhold til Tican. Derfor er det bygger ind i aftalen, at de får restbetalingen og at de også får deres andelshaverkonto på et tidspunkt. Og så selvfølgelig den daglige drift, at vi får som minimum en konkurrencedygtig pris på grisen,« forklarer Jens Jørgen Henriksen.

»Men vi skal også sikre os den rigtige pris på virksomheden. Vi forventer at få en pris oveni, men det afgøres af forhandlinger de næste to-tre uger. De har fået vores tal, men skal selvfølgelig have mulighed for at gå lidt dybere i dem, så der kører en due dilligence. Vi regner med at få den endelige salgspris omkring 1. december.«

Jens Jørgen Henriksen afviser ikke, at det reelt kan ende med, at Ticans andelshavere får en højere notering end i dag. Også højere end Danish Crowns.

»Det kan ske. Men de kommer ikke ind og får ejerskab. I aftalen med Danish Crown kom vi ind og fik fuldt ejerskab. Det gør vi ikke i det nye set-up. Derfor skal vi også i anførselstegn have en højere pris,« siger han uden at ville gå helt ind i tal og muligheder.

Efter disse forhandlinger følger igen en godkendelsesproces hos konkurrencemyndighederne. Denne gang bliver det formentlig EU’s konkurrencestyrelse, der skal gennemgå fusionen. Jens Jørgen Henriksen forventer, at den kun vil vare en måneds tid.

Mindst lige så godt

Jens Jørgen Henriksen er på den ene side ked af, at fusionen med DC faldt på jorden. På den anden side er han godt tilfreds med det nye alternativ.

»Når det nu ikke kunne lykkes med DC, så er det her absolut det bedste. Det kan blive mindst lige så godt som Danish Crown, det tror jeg,« siger han og kalder udfaldet med den danske fusion for »uheldigt og præget af for lang procestid«.

»Jeg har det godt med aftalen. Jeg er meget afklaret og glad for, at vi kunne melde det her ud så hurtigt. Jeg glæder mig til det nye set-up. Det gør jeg virkelig. Og indtil videre har de forhandlinger, vi har haft, har været i en tillidsfuld atmosfære, hvor man har stolet på hinanden og givet plads til hinanden. Det har været en god fornemmelse,« konstaterer formanden.

Tirsdag aften er der møde for andelshaverne i Tican, hvor der informeres om den nye aftale. Først når den endelige pris og aftale foreligger for Tican, skal andelshaverne stemme om den.

Emneord Tican, Tönnies, danish crown, fusion

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle