Prisværdig indsats for flere slagtesvin: Én ting er helt afgørende for succes
Ugen på Spidsen: Seges Svineproduktion og resten af sektoren VIL flere slagtesvin, men noteringen afgør i sidste ende projektet, skriver ugens Svin Plus klummeskribent.

Seges Svineproduktion har i disse uger afholdt to seminarer om slagtesvin, hvor svineproducenter fik en masse anvisninger på, hvordan produktionen kan indrettes for at optimere økonomien.

Seminarerne bød blandt andet på erfaringer fra det stadigt voksende Produktionskoncept Slagtesvin, hvor der sker en ensretning af slagtesvineproduktion via forskellige målbare produktionstal.

Der er foreløbig hentet cirka 20 kr. i besparelse pr. slagtesvin hos de besætninger, der er med i konceptet. Godt gået.

Der var endvidere spændende tanker om forskellige bud på integrator-modeller, hvor producenter fx kan gå sammen i forskellige selskabskonstruktioner for at optimere på eksempelvis foderindkøb.

Forbilledet er Spanien, hvor slagtesvineproduktionen er gået markant frem i mange år - formentlig på grund af stærke integrator-operatører.

Hvor en snak om integrator-modeller tidligere nærmest var no go i dansk sammenhæng, var det for mig befriende, at man nu åbent tør tage snakken om, hvilke muligheder en »dansk« tilpasset model kan give. Et udvalg, der har arbejdet med tre forskellige modeller, vurderer, der kan hentes 38 kr. i besparelse pr. slagtesvin, og det er da også værd at tage med.

Hvor ender noteringen?

Politisk er der pres på sektoren for at få flere slagtesvin. Politikerne vil have opfedning af smågrisene og ikke flere transporter ud af landet.

Flere slagtesvin vil give licens til at producere, som topchefen Christian Fink Hansen så rammende beskriver situationen.

Jeg tager hatten af for Seges Svineproduktions indsats for flere slagtesvin, om end det er ved at være i 11. time. Der skal gøres en kæmpe indsats for at overbevise om, at det er værd at investere i slagtesvin fremadrettet.

Situationen er faktisk alvorlig. Forleden læste jeg om en svineproducent, der var ramt af naboklager, fordi han havde ansøgt om at bygge en slagtesvinestald. Han havde fået tilsagn fra Moderniseringsstøtteordningen for slagtesvinestalde, men han var imidlertid ikke parat til at gå i jorden, fordi han ikke - med den nuværende notering - mente, der var økonomi i slagtesvin.

Og det er det centrale element i al diskussion om flere slagtesvin i Danmark.

Man kan komme med nok så mange anvisninger på, hvordan produktionen kan strømlines og optimeres for at finde besparelser pr. produceret slagtesvin, men hvis ikke noteringen kan komme over ni kr., så kan det for rigtig mange være svært at se meningen i at investere i flere slagtesvin.

Jeg har sagt det før i disse spalter: Vi skal sætte vores lid til, at Danish Crown formår at holde kursen efter deres ambitiøse plus 60 øre pr. kg svinekød-projekt.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle