Prrs er noget rod- det her mangler vi svar på
Ugen På Spidsen: Bliver vi klogere og føler os mere trygge med offentliggørelse af laboratoriesvar om prrs? Jeg tror det ikke, for det står ikke klart hvad svineproducenten kan eller bør gøre, og det mangler vi svar på, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Ideelt set skulle alle besætninger have højeste spf-status.

Så ville vi have langt færre sygdomsproblemer, vi kunne spare en masse vacciner og medicin og have nemme karantæneregler.

Sådan er virkeligheden desværre langtfra. Vi bruger en masse vacciner og antibiotika i et forsøg på at bekæmpe de sygdomme, vi har i landet.

I det sidste år har vi endda haft en opblussen af prrs, som på ingen måde har gjort tingene lettere.

Efter balladen om prrs på Hatting Horsens bliver der nu offentliggjort en lang prøvesvar, når der bliver fundet en positiv prrs-prøve, selv på en i forvejen vaccineret (positiv) ornestation.

Det kan godt være, at information og offentliggørelse af laboratoriesvar har været et ønske og et krav efter erfaringerne med Hatting Horsens prrs, men bliver vi egentlig klogere og føler vi os mere trygge med disse svar?

Jeg tror det ikke. Jeg er bange for, at de fleste blot trækker på skuldrene og tænker »jeg fortsætter som jeg plejer«.

Det er nemlig ikke klokkeklart hvad den enkelte svineproducent kan eller bør gøre, når han ser, at der er fundet en positiv reagent på fx ornestationen i Aaborg.

Skal man kassere resten af Aalborg-sæden man har i skabet? Skal man slagte søer løbet med sæden? Skal man isolere søer løbet med sæden? Eller skal man lade som ingenting og håbe, at der ingen smitterisiko er?

Det mangler vi svar på. Det kan godt være, at vi på papiret er blevet informeret, men er vi blevet klogere?


Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle