Rådgiver: En billig svinestald er 2.300 kr. pr. stiplads
Svineproducenterne bygger i dag billige stalde – og det er en god ide, vurderer svine- og bygningsrådgiver Niels Chr. Dørken, SvineXperten.

Økonomien i svineproduktion er for øjeblikket rigtig god. Det betyder, at mange svineproducenter overvejer enten renovering eller nybyggeri.

At der med stor sandsynligvis åbner en ny miljøstøtteordning til slagtesvinestalde i 2020, og at Danish Crown tilbyder at yde 25 procent af lånene til et nybyggeri, vil betyde, at der i de kommende år bliver bygget en del nye stalde.

Og det bliver billige stalde, vurderer Niels Chr. Dørken, SvineXperten, der er ekspert indenfor byggeri af svinestalde.

"Tendensen går imod billige stalde, for eksempel rundbuehaller eller stalde i sandwichelementer", siger han i en pressemeddelelse fra SvineXperten.

Et billigt staldbyggeri er i hans optik omkring 2.300 kr. pr. stiplads, hvilket er cirka 1.000 kroner under normalt prisniveau.

Billigt kan også være holdbart og funktionelt

Han understreger, at billigt på ingen måde behøver at være dårligt.

"Kunsten er at bygge både funktionelt og holdbart. Billige stalde kan funktionsmæssigt set være ligeså gode som de dyrere byggerier", siger Niels Chr. Dørken.

Ekspert: Det haster med at få udskiftet svinestaldeneSvin Mandag 2. december 2019 · 07:22

En forskel på de dyre og de billige udgaver er udseendet. I fremtiden bliver der ikke bygget mange stalde med stålspær og panorama-vinduer i gavlen, vurderer han.

"De billige stalde er måske knap så pæne, og de vinder nok ikke arkitektpriser", siger rådgiveren.

Billigt kan finansieres

En anden, væsentlig årsag, til at byggerierne fremover bliver de billige modeller, er, at det er de byggerier, der kan finansieres.

"Det er stort set umuligt at få finansieret de dyre stalde", siger Niels Chr. Dørken.
Landmændene kommer derfor ikke til at have tilbagebetalingstider på 30 år i fremtiden.

"Det er selvfølgelig individuelt fra landmand til landmand, men vi er nok nede på tilbagebetalingstider omkring 10 år", vurderer han.

Der bliver bygget mange slagtesvinestalde fremover – og det bliver af den billige type, vurderer svine- og bygningsrådgiver Niels Chr. Dørken.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle