Rådgiver: Få grisene på vægten og undgå for mange fradrag

Specialgrise er stort set gået fri for udsættelser, som følge af coronasmitten, men de grise skal fortsat følges tæt, så de bliver godkendt. Ellers kan fradragene koste for dyrt, mener svinerådgiver.

Af Birgitte Mikkelsen, svinerådgiver, SvineRådgivningen

Coronasmitten har lammet dele af den europæiske slagterisektor - herhjemme har de to store slagterier, Tican og Danish Crown, begge været ramt. 
Udsættelserne har bl.a. gjort, at man ikke har ordentlig tid til at gøre klar til næste hold grise. Nogle har været nødt til at afbestille nye smågrise, som så ophober sig hos smågriseproducenten.

Selv om man bliver kompenseret, så er det en uhensigtsmæssig situation, og samtidig skal man holde et skarpt øje med sine slagtedata for at se, om man har for mange fradrag for sine slagtede grise.

Selv om øko- og frilandsproducenterne er gået uden om coronaen, så er det for dem også meget vigtigt at sørge for at opnå så høj en afregningspris som muligt. 

Slagtesvineproducenten skal huske på, at de måske har købt dyre grise ind og givet et tillæg, passet dem godt og givet grisene et godt foder osv., og så skal man ”ikke smide for mange penge væk” på udleveringsrampen af rampen, fordi de fx kun vejer grisene ved at kigge på dem. Det kan være dyrt, især hvis grisene er for tunge.

Der er nogle, der anvender sorteringsvægte til udvejning og som derved har nemmere ved at opnå optimal slagtevægt og lavere vægtspredning. Man skal alligevel tjekke vægtene med jævne mellemrum. Sæt en kendt vægt op i vægten, hvad enten det er en almindelig vægt eller en sorteringsvægt, for at kontrollere om den passer. 

Der er er stor forskel på vejeprocedurerne i besætningerne. Nogle producenter med specialgrise vejer grisene ugen før og dagen før levering, så grisene reelt bliver vejet to gange før levering. Det kan ses på godkendelsesprocenten!

Man skal udveje sine grise på en måde, der sikrer, at godkendelsesprocenten forbliver høj. 

Emnet har også fokus i den erfa-gruppe, som SvineRådgivningen har oprettet for erfarne medarbejdere, der arbejder med slagtesvin i  specialgriseproduktioner. 

Vi holder snart gruppens andet møde, og  ved møderne er der altid fokus på at få grise solgt til den optimale pris.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle