Rådgiver: Giv fuld gas i løbestalden - en tabt faring koster kassen
Løbestalden skal have fuld gas, indtil Kina får styr på svinepesten.

Af Anders Christian Christensen, strategirådgiver, SvineXperten

Det koster ca. 250 kr. plus løn, energi og finansiering at lave en 30 kg gris - uanset salgsprisen.

Når griseprisen er lav, koster manglende produktion næsten ingenting. Når griseprisen er høj, koster manglende produktion dyrt. Nu er prisen høj, og så skal soholdet holdes fyldt.

Hvis man misser en faring i soholdet, er tabet ved lav notering meget overskueligt. Er salgsprisen for smågrisene 290 kr., tabes der kun den arbejdskraft, som er brugt på ”pladsen”, ca. 500 kr. per manglende faring.

Noget af det kan hentes hjem gennem bedre plads i farestalden, klimastald osv. Det er plads, som kan reducere de variable omkostninger, pr. solgt gris.

Rammer man forbi, når salgsprisen er høj, så er straffen derimod mærkbar. Med en salgspris på 500 kr. pr. gris, så giver en tabt faring et tab på 3.500 kr. netto. Ved en salgspris på 700 kr. er tabet 6.400 kr. netto. 700 kr. virker urealistisk nu, men ligger indenfor det realistiske udfaldsrum på eksportgrise, hvis kinesisk svineproduktion kollapser totalt.

Hvordan sikrer man, at soholdet er fyldt når prisen er høj?

Det er ikke nemt at forudse smågriseprisen på langt sigt, men normalt vil jeg sige, at man aldrig må mangle grise til salg fra 1. februar til 31. maj.

Det vil sige, at i perioden 1. august til 30. november skal der laves rigeligt med sikkerhedsløbninger, og så kan man sortere i søerne efter 1. drægtighedsscanning

Hvordan skal man agere lige nu, midt mellem 1. december og 1. august?

Markedet hoster op med endnu en stigning til svineprisen Torsdag 25. april 2019 · 13:08

Der er ikke udsigt til, at der kommer styr på sundhedsproblemerne i kinesisk svineproduktion foreløbigt, så det er sandsynligt, at der vil være stort overskud på hver solgt gris gennem hele efteråret. Det betyder, at man skal køre med maksimalt antal søer til faring hele tiden og dermed lave rigeligt sikkerhedsløbninger for at sikre det.

Til november skal man så overveje, hvor stor sandsynligheden er for at vi kommer til at opleve et efterår nummer to med høje smågrisepriser i træk.

Det er næppe sandsynligt, men det vil kræve en meget grundig overvejelse til november, inden man eventuelt overvejer at drosle ned på antallet af løbninger fra 1. december

Hvad koster en sikkerhedsløbning?

Prisen for en sikkerhedsløbning er sæd plus det foder, man bruger på soen ind til slagtning. Foderet betales stort set af bedre slagtepris samt at færre søer afregnes som skinnede.

I perioder med forventning om lave smågrisepriser er slagteprisen for søer ofte presset, mens det modsatte er tilfældet når forventningerne er gode. Det reducerer omkostningen til ekstra sikkerhedsløbninger i højkonjunkturperioder, men det er småpenge i forhold til værdien af de ekstra liv.

Figur 1. Værdien af en tabt faring afhængig af smågrisepris

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle