Rådgiver: Sådan får du udbytte af kameraovervågning i svinestalden

Kameraovervågning i svinestalden vinder frem og er blevet rådgiverens nye ting i værktøjskassen

Af Kasper Gade Panduro, svinerådgiver, SvineRådgivningen

Svinerådgiverne i DLBR er i stigende grad begyndt at benytte sig af deres nye hjælpemiddel, kameraet.

Fænomenet er kommet fra kvægrådgivningen, hvor rådgiverne i flere år har anvendt det i løsdriftsstalden til at sætte fokus på især liggetiden hos de drøvtyggende mælkemaskiner.

I svineproduktionen er kameraovervågning et rigtig godt værktøj. I stort set alle staldafsnit kan det hjælpe til at løfte sløret i en given problemstilling for både rådgiver og landmand.

Vi skal vide hvad vi kigger efter

Man skal dog være opmærksom på, at man ikke ”bare” kan sætte et kamera op i fx farestalden, og ud fra videooptagelsen finde ud af, hvorfor der dør for mange grise inden fravænning.

Kameraet skal bruges, når man er i tvivl om hvad der foregår, og man, ud fra mere normale rådgivningsbesøg, endnu ikke kan klarlægge problemet i stalden.

Faringsforberedelse er en specifik opgave, som kameraet kan være med til at klarlægge, om denne er udført korrekt og tilstrækkeligt.

Stressniveauet, hos en gylt eller so, er tydeligt at se på en videooptagelse op til faring.

Bruger dyrene fx  det halm, vi tildeler dem i halmhækken, eller er det bare ikke nok? Skal det tildeles på gulvet? Bygger hun overhovedet en rede, hvis hun har muligheden for det?

Det er nogle af de spørgsmål vi kan få besvaret, ved at anvende kameraovervågning, når vi ved hvad vi kigger efter.

Alle staldafsnit er interessante, men…

Der er stor forskel på, hvor effektivt kameraovervågning er, og hvor stort sikkerheden er i de data, man kan trække ud af optagelserne.

I en farestald, hvor man typisk kan filme seks-otte søer ad gangen (med 3-4 kameraer), er det ikke meget, hvis stalden indeholder 250 stier eller mere. På den måde er det ikke et repræsentativt billede af virkeligheden, men en indikation på, hvad der foregår med de her otte søer, i det samlede ugehold.

I klimastalden kan et kamera filme to stier. Det er pludselig en del flere grise af det samlede ugehold, vi kan samle i ét billede.

I klimastalden kan vi på relativt få dage omkring indsættelse få et rigtig godt overblik over æde-adfærden, når grisene lige er blevet fravænnet. Og det er rigtig interessant, at studere hvordan de ny-fravænnede grise i lang tid stadig vil søge til fodret på samme tid, som da de diede ved soen.

Optagelser i klimastalden kan også give os et fornuftigt indblik i grisenes døgnrytme.

Sparring mellem kontorene

En gruppe DLBR svinerådgivere har nu etableret en erfa-gruppe under UVS, hvor man målrettet arbejder med at forbedre brugen af kameraovervågning ude hos landmændene.

På den måde kan ny viden hurtigt komme rundt i landet, og hjælpe alle med aktivt at blive bedre til at bruge dette nye værktøj.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle