Rådgivningschef: Især én ting er svært i svinestalden - og konsulenten kan hjælpe

Svinesektorens folkelige opbakning, behovet for rådgivning og ledelse på staldgangen er nogle af de emner, der for tiden optager rådgivningschefen i LandboNord. Det svære på bedriften er at fastholde rutiner, og her spiller rådgiveren en vigtig rolle, påpeger hun.

Selv om svinesektoren er kommet på manges læber i den seneste tid med historier om den frygtelige svinesygdom afrikansk svinepest og de aktuelle relativt høje svinenoteringer, er det først og fremmest sektorens samfundsaccept, der optager Merete L. Andersen, leder af LandboNords svinerådgivning.

For når hun kigger op fra arbejdsbunkerne med opgaver om ledelse og faglige forhold, ligger det hende meget på sinde, at dansk svineproduktion i fremtiden får en større accept, end tilfældet er i dag.

»Vi skal have stoltheden tilbage til vores svineproducenter. De er rigtig dygtige, men det har befolkningen og ikke mindst politikerne glemt i deres retorik«, siger hun og uddyber sit synspunkt:

»Vi kan gøre noget for at få stoltheden tilbage. Der er heldigvis svineproducenter, som allerede gør noget, som andre bør kigge på. Det er bl.a. dem, der inviterer befolkningen ind og viser deres landbrug frem til åbent landbrug. Der er også dem, der i løbet af et år har mange skoleklasser igennem stalden. Det er i det hele taget dem, der gør en ekstra indsats for at give andre i samfundet et positivt indtryk af dansk svineproduktion. Det er den vej, vi skal for at få en større accept for vores produktion«.

Vær stolt af din tilknytning til svinesektoren

Hun mener, at alle tilknyttet svinesektoren ved enhver given lejlighed skal gribe chancen for at fortælle om sektorens styrker frem for at tie om sin profession ved et middagsselskab.

»Når man bliver spurgt om, hvad man arbejder med, skal man være stolt, når man fortæller, man er landmand eller rådgiver«, fastslår Merete L. Andersen, der samtidig opfordrer til, at alle svineproducenter protesterer, når der i medier fremføres urigtige oplysninger. Fx når der tales om medicinrester i dansk svinekød. Omvendt skal det igen og igen fremhæves, at forbruget af antibiotika i Danmark er blandt det laveste i verden.

Fra rådgivningsbasen i Brønderslev er hun optaget af at overbevise om, at rådgivning nytter.

»Da vi sidst så gode svinepriser i 2017, oplevede vi på landsplan et fald i efterspørgslen på rådgivning. Det var ærgerligt, for rådgivningen kan være med til, at du kan tjene endnu flere penge. Er budgetkontrollen i plus, har nogle producenter tendens til at nedprioritere rådgivning. I 2018, da vi så lave priser, var der nogle, der brugte vores rådgivere til at rette op på tingene, men man kunne have tjent mere i det gode år 2017 ved rådgivning frem for at mindske tabene i 2018«, siger hun og fortsætter:

»Min påstand er, at når vores rådgivere kommer ud til svine- producenter, så kan de altid finde noget, de kan skrue på og forbedre«.

Et af værktøjerne, hun opfordrer til at gøre brug af er DB Tjek, som benchmarker alle producenter på en række nøgletal og viser, hvor der er flest penge at tjene hos den enkelte.

»Jeg undrer mig over, at der er så få, der bruger DB Tjek, fordi værktøjet giver et godt billede af, hvordan man klarer sig på en række områder i forhold til andre«, siger hun.

Rådgiveren fastholder mål på bedriften

For Merete L. Andersen udgør den faglige rådgivning fra hendes ansatte til svineproducenter en afgørende faktor for at sikre fremgang på bedrifterne.

»Viden om svineproduktion er langt mere tilgængelig end tidligere. Du kan slå op, hvordan en drægtig so skal fodres, men derfra til at implementere den viden kan der være langt.

Det svære på en bedrift er fastholdelsen af, at alle rutiner fungerer og kører, som de skal hver dag. Her spiller rådgivere en vigtig rolle, fordi de kommer udefra og holder medarbejderne og lederne op på det, der er aftalt, der skal gøres. Rådgiverne er også vigtige sparringspartnere for ejere og driftsledere«, fastslår hun.

Selv om sektoren har udfordringer med rekruttering og god ledelse, vælger Merete L. Andersen at tage de positive briller på, når hun kigger fremad på svinesektorens vegne.

»Vi er langt foran vores konkurrenter, når det kommer til effektivitet i stalden, fødevaresikkerhed og bæredygtighed, og det tror jeg, vi kan blive ved med at være. Det kræver, at svineproducenterne kan få en ordentlig pris for deres varer«, siger hun.

Faktaboks

Blå bog 

  • Merete L. Andersen er 50 år og er uddannet i 1995 som agronom med speciale i svin.
  • Har været voluntør i VSP og barselsvikar hos svinerådgivningen i Jyderup på Sjælland, inden hun i 1996 blev ansat i LandboNord, hvor hun har været ansat siden.
  • Er rådgivningschef for Agriculture-enheden, der dækker over kvæg, svin, miljø og planter.
  • Bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer Svineproduktions bestyrelse som repræsentant for DLBR

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle