Rammer afrikansk svinepest Tyskland?

Ugen På Spidsen: Priserne på svinekød kan blive hårdt ramt i Tyskland, hvis eller når afrikansk svinepest rammer landet, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Dramaet er totalt med historiske prisrekorder på svinekød på den ene side - og på den anden side er et vildsvinekaos med afrikansk svinepest tæt på grænsen mellem Tyskland og Polen, der har vokset sig større og større de seneste uger.

Meldingen om et nyt udbrud af afrikansk svinepest 100 km fra den tyske grænse for tre uger siden suppleret af nye fund blot 40 km fra grænsen til Tyskland har givet panderynker hos mange svineproducenter i Vesteuropa, der ellers ubekymret har set noteringerne på svinekød stige nærmest uge for uge.

Sker ulykken med et udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland vil det få kæmpe konsekvenser - ikke bare for den tyske notering, men også for de danske puljenoteringer og for de mange mio. smågrise, der hvert år sendes til Tyskland.

Lave priser hvor længe?

Spørgsmålet er bare, hvor længe markedet vil opleve lavere priser?

Da Belgien blev ramt i september 2018, indkasserede de belgiske svineproducenter hurtigt en lussing i form af en hastigt faldende notering i omegnen af en krone. Siden gik det hurtigt fremad igen for noteringen, og smitten er stort set udryddet i dag.

En af de afgørende faktorer for varigheden af dårligere svinekødspriser er, om tyskerne får lov til at regionalisere landet. Det betyder, at kun direkte smittede regioner bliver ramt og opfattet som smittede områder, mens resten af Tyskland vil blive opfattet af eksportlande som Kina som ikke-smittet og dermed formentlig kan undgå langvarige prisdyk.

Smitte eller ej til Tyskland

Hvordan situationen udvikler sig, er svært at spå om, men jeg hælder nok desværre til dem, der tror, at risikoen for, at Tyskland bliver ramt af smitten i 2020 er større end risiko for ikke at blive smittet.

De foreløbige meldinger fra bekæmpelsen af de nye udbrud i det vestlige Polen er ikke lovende med tilfælde af afrikansk svinepest fordelt over 60 km fra hinanden.

Det er en svær opgave, de polske myndigheder står over for, men lad os krydse fingre for, at de alligevel formår at stoppe katastrofen, inden smitten rammer Tyskland.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle