β-MANNAN FORSTYRRER IMMUNFORSVARET
β-mannaner er store molekyler, der fejlagtigt identificeres af immunforsvaret som indtrængende bakterier eller vira. Dette starter en unødig men energikrævende immunreaktion.2,4 Ifølge Christina Fensholt-Hansen lægger ß-mannan beslag på resourcer svarende til ca 3% af foderets energi, som derved spildes. På den måde bruger grisen unødig energi på immunforsvar istedet for på vækst3. Eftersom der er en sammenhæng mellem indholdet af β-mannan og immunreaktionen, vil det være gavnligt at se på mængden af β-mannan i foderet.
ß-mannan findes i alle vegetabilske råvarer1 og det er ikke muligt at fjerne dem fra foderblandingerne. For at kunne rådgive sine kunder om det specifikke indhold af beta-mannan, gennemførte Elanco en omfattende undersøgelse i 2017-2018 af mere end 230 råvareprøver fra 20 lande5. Tabellen viser hvor højt indholdet af opløseligt beta-mannan er.
Udvalgte råvarer i dansk svinefoder:
Ingredienser | Opløseligt beta-mannan, i%* |
Havre | 0.31 |
Byg | 0.42 |
Rapsskrå | 0.18 |
Sojaskaller | 6.67 |
Sojaskrå 44% CP | 0.79 |
Sojaskrå 48% CP | 0.59 |
Sojaskrå, fermenteret | 0.59 |
Sojaskrå, fuld fed | 0.71 |
Solsikkeskrå under 32% CP, m/skaller | 0.62 |
Solsikkeskrå over 32% CP uden skaller | 0.57 |
Hvede | 0.27 |
* Estimeret opløseligt β-mannan, % = Opløselig mannose % x 1.5
Du kan læse β-mannan raporten her: http://bit.ly/2NM1GjM
β-MANNAN SKADER TARMENE
β-mannan er et Non-Starch Polysaccharid(NSP), som naturligt findes i plantefibre. De styrker planten under vækst men er ufordøjelige og udløser den før omtalte unødvendige immunreaktion. Denne såkaldte ”fejlreaktion”, skaber en inflamatorisk tilstand, som skader tarmsundheden.
Nærmere forklaret reduceres bl.a. størrelsen på tarmvilli og dermed tarmens evne til at fordøje, udskille, optage og transportere næringsstoffer – alt i alt en reel hindring for tilvækst og optimal foderudnyttelse.
Billede af tarmvilli: I tilfælde af betændelse reduceres højden på tarmvilli, hvilket begrænser overfladen som bl.a. optager næringsstoffer
SVARET PÅ β-MANNAN-PROBLEMET
Elanco har udviklet enzymet Hemicell HT som tilsættes foderet. Det anbefales at tilsætte Hemicell HT, når koncentrationen af β-mannan overstiger 0,2% . Hemicell HT nedbryder β-mannan og gør det muligt at bevare tarmsundheden og optimere produktiviteten.
Vil du gerne vide mere om β-mannan eller det nye enzym Hemicell HT er du velkommen til at kontakte agronom Christina Fensholt-Hansen hos Elanco: christina.fensholt_hansen@elancoah.com