Revet korn skubber almindelig formalet korn ud i svinefoder
Det er en udfordring både at have et lavt foderforbrug og en god mavesundhed.

Jo finere formaling, jo lavere foderforbrug, men kun så længe det ikke forringer mavesundheden.

Det er en udfordring, som alle grovvarevirksomheder kender. Mange har også prøvet »korn uden om«, som erfaringsmæssigt har god effekt på maverne, men også giver problemer med afblanding.

Hos DLG har man i de seneste år i stort omfang skiftet til revet korn i stedet for traditionel formaling.

»Når vi kombinerer revet og formalet korn, opnår vi en bedre formalingsprofil«, lyder det fra fagkonsulent Søren Holmgaard, DLG.

Xp2 i stedet for expandat

Samtidig har man videreudviklet teknikkerne omkring fremstilling af expandatfoder og har bl.a. stillet nye krav til råvaresammensætningen i expandatfoderet. Der stilles f.eks. specifikke krav til partikelstørrelsen og til kornets formalingsgrad, før blandingen extruderes, Herved opretholdes en grov fiberstruktur samtidig med en høj fordøjelighed af foderet.

Formalingsprofilen bliver testet flere gange om ugen på alle DLGs fabrikker. Det sker i erkendelse af, at korn ikke bare er korn, men varierer meget i forhold til f.eks., hvor let det bliver formalet.

»Data fra sigteprofilerne er blevet et vigtigt styringsværktøj for os«, siger Søren Holmgaard.

Øgede kvalitetskrav betyder samlet, at expandatfoder i dag er en anden og mere ensartet vare end for få år siden, og man bruger betegnelsen Xp2 for anden generation af expandatfoder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle