Så er de første konsekvenser af svinekrisen kommet

Ugen på Spidsen: De lave noteringer har sat sig i investeringslysten, og nu er antallet af svin også faldende. Et klart tegn på, at krisen gør rigtig ondt, skriver denne uges klummeskribent på Svin Plus.

Selv om smågrise-noteringerne så småt er begyndt at genvinde nogle af de store prisfald, så har den langvarige krise med rekordlave noteringer sat flere ubehagelige spor.

For en ting er, at man dropper at investere i en stald, selv om man fx har fået et solidt tilskud via Moderniseringsstøtteordningen til slagtesvinestalde. Noget andet er, at man ikke kan finde aftagere sine smågrise og fx må gå ud og leje en slagtesvinestald.

De nævnte eksempler finder der allerede nu flere tilfælde af, men hvor dybt stikker krisen ovenpå 2017, der var et kanongodt år, og som tillod særligt soholderne at få banket noget af deres dyre bankfinansering væk.

Hvor 2017 var godt, så har 2018 gjort så ondt, at rigtig mange danske svineproducenter i lighed med deres europæiske kollegaer har valgt at drosle deres produktion ned - og desværre i flere tilfælde ufrivilligt.

Der er så småt begyndt at komme konkurser, og effekten af den lave notering kan man tydeligt se i den seneste statistik over svinebestanden i Danmark.

Oktober-tællingen fra Danmarks Statistik er trist læsning, idet avlsbestanden er på vej ned. Antallet af drægtige søer er faldet 11.000 søer siden juli-tællingen, og antallet af sopolte er dykket fra 226.000 styk til 210.000 styk.

Det er en ærgerlig vending, vi for tiden er vidne til.

Skal vi den anden vej igen, så skal der noget optimisme bankes ind i jer producenter - og der er vist kun en metode: Markant højere noteringer meget snart.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle