Så mange dødfødte er normalt for en so

Hvis man har en meget høj kuldstørrelse, så vil der også være flere dødfødte. Man skal forvente omkring 10 procent dødfødte af totalfødte.

Hvad er et normalt antal dødfødte? Det er et godt spørgsmål med det store fokus, der er på at nedbringe pattegrisedødeligheden.

Svinerådgiver Niels Hegelund giver i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakt fra Velas svar på spørgsmålet.

Antal dødfødte stiger med ca. 0,5 gris med stigende kuldalder. Så hvis man har relativt mange gamle søer, så vil det være forventeligt med et øget antal dødfødte pr. kuld.

Hvis man har en meget høj kuldstørrelse, så vil der også være flere dødfødte. Man skal forvente omkring 10 procent dødfødte af totalfødte. Med 20,0 totalfødte, vil det altså ikke være underligt, at man ligger omkring 2 dødfødte/kuld, konsaterer rådgiveren.

Det bør man naturligvi ikke acceptere, for afprøvning af Seges viser, at hurtig fødselshjælp kan reducere procent dødfødte. Og det er stort set det eneste der hjælper, hvis ellers soen er rask og i korrekt huld, lyder det fra Niels Hegelund.

I figurne er vist aldersprofilen på et ugehold og procent dødfødte på de forskellige kuldaldre.

Den viser meget fint, at hvis der er mange ældre søer i et ugehold, så vil det være forventeligt med mange dødfødte/kuld i det ugehold.

Figur 1. Aldersprofil på ugehold og procent dødfødte på kuldalder

Kilde: Seges

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle