Så meget skal du betale for vask af grisetransport
8,58 kr. pr. årsso, 0,52 kr. pr. eksportgris og 0,26 kr. pr. slagtesvin. En ny, fælles aftale om betaling af desinfektion af grisetransporter til Danmark skal være med til at sikre de danske svineproducenter mod eksempelvis afrikansk svinepest.

Den 1. juli træder den nye betalingsmodel for DANISH Transportstandard i kraft. En stor del af DANISH Transportstandard dækker over betaling og desinfektion af grisetransporter ved grænsen, og er et af de vigtigste elementer i kampen mod blandt andet afrikansk svinepest.

”Jeg er glad for at ordningen finansieres, så vi fortsat kan sikre en høj grad af smittebeskyttelse,” siger Asger Kjær Nielsen, kvalitetschef hos DANISH Transportstandard ifølge Seges Svineproduktion.

Udover vask og desinfektion af grisetransporter er der fra årsskiftet også blevet etableret en forpost, som skal sikre, at grisetransporterne er rene, når de kommer til vaskepladserne.

”Det, at vi nu selv går ind og laver et forsyn af bilerne der ankommer til Padborg, viser sig at have en god effekt,” siger Asger Kjær Nielsen.

Lige fordeling

Aftalen betyder, at udgiften for at betale for DANISH Transportstandard vil blive delt efter fordelingsnøglen 60 – 20 – 20. Det betyder, at eksportører af grise kommer til at dække 60 procent, slagtesvineproducenter, som sender slagtesvin til et dansk slagteri, kommer til at betale 20 procent og smågriseproducenter, som ikke eksporterer, vil dække de resterende 20 procent.

”Som svineproducent skal du ikke gøre andet end at indberette dine flytninger inden for de 7 dage, loven foreskriver. Så vil du helt automatisk modtage en faktura, som man kan vælge at få tilsendt som e-faktura eller en pdf,” forklarer Asger Kjær Nielsen.

Så meget skal du betale

Udgifterne til DANISH Transportstandard er i 2019 budgetteret med 21 mio. kroner. Det betyder, at fordelingen i 2019 vil være:

Søer: 8,58/årsso*

Eksportgrise: 52 øre/stk.

DK-slagtesvin: 26 øre/stk.

 

Faktaboks

EKSEMPEL 1

En svineproducent har 1.000 søer = 8.580 kr./år

De 1.000 søer producerer 33.000 grise/år.

50 % eksporteres = 52 øre x 16.500 = 8.580 kr.

50 % sælges som 7 kg-grise til slagtesvineproducent i Danmark = 0 kr.

Udgiften til DANISH Transportstandard: 17.160 kr./år

 

EKSEMPEL 2 

En slagtesvineproducent køber årligt 10.000 grise til opfedning og slagt i Danmark

Udgiften for ham bliver 10.000 x 0,26 = 2.600 kr/år.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle