Så stor er gevinsten ved øget so-overlevelse
Sodødeligheden ligger i den høje ende i dansk svineproduktion. Kan du få den reduceret, er der også en økonomisk gevinst at hente.

Ser man udelukkende på det økonomiske aspekt, er der en fin gevinst at hente ved at sænke sodødeligheden.

Det viser et regnestykke fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas, som er publiceret i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakten, der udgives af Velas.

Niels Hegelund konstaterer, at der næsten altid er en so i drægtighedsstalden, der må aflives eller dør selv på grund af en uhelbredelig skade/sygdom - og det betyder, at der kommer til at mangle et kuld fra den so.

Af minusser kan nævnes, at afsætning af soen til DAKA ingen indtægt giver, men tværtimod koster 242 kr. pr. so. Det er også et træls arbejde at få slæbe den døde so ud af flokken. Og der kommer til at mangle en indtægt fra slagteriet, mens der skal indkøbes en ny løbeklar polt.

Tabel 1. Tab i kr. ved en død so 

Kilde: Trynekontakten, Velas

Så stor er gevinsten

Summa summarum er der følgende gevinst ved at sænke sodødeligheden, afhængig af om man har salg af smågrise eller slagtesvin: 

  • 1 procent af 5.742 kr. = 57 kr.
  • 1 procent af 6.400 kr. = 64 kr.
  • 1 procent af 8.630 kr. = 86 kr.

Med en produktion på 1.000 søer og slagtesvineproduktion, og en forbedret sodødelighed på 2 procent er den kontante gevinst altså:  86 kr. x 2 pct. x 1000 søer = 172.000 kr. pr. år.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle