Sådan får du den bedste reproduktion for søer uden sædsigte

Nej, en so har ingen sædsigte, som nogen måske tror. Så her er i stedet for seks gode til at opnå de bedst mulige reproduktionsresultater.

Af Anders Peter Andersen, svinerådgiver, Velas

Sædsigten virker ikke!

Hvad skriver manden nu om? Det, jeg skriver om, er, at jeg gentagne gange har mødt medarbejdere, som lader til at tænke, at soen er udstyret med en ”sædsigte”. Altså forstået på den måde, at den væske, der løber ud af soen under løbning, er fortynder uden sædceller i.

Det vil nok komme som en overraskelse for nogen: Det er det ikke. Der er nemlig lige mange sædceller i den væske, der bliver i soen, som i den væske, der løber ud af hende.

Nu kan I tænke: Det ved vi da godt - eller hvad betyder det, når der er 1,8 mia. sædceller i en standard dosis.

Men det, jeg vil med denne tekst, er egentlig, at få Jer alle til at tjekke følgende ting, som tilsammen kan have indflydelse på jeres reproduktionsresultater:

1. Mål temperaturen under transport af sæden

Bed jeres sædleverandør om at lægge en temperaturlogger i en levering.

Denne logger indsamler data om, hvilke temperaturer sæden udsættes for under transporten, og frem til I benytter den i soen. På denne måde kan I sætte flueben ud for, om jeres håndtering af sæden er korrekt eller ej.

2. Hvor stor mængde tilbageløb er tilladt?

Italesæt, hvad der skal til, før I geninseminerer soen ved tilbageløb.

Her tænker jeg på, hvor stor/lille mængde tilbageløb, der accepteres hos jer. Der lader til at være store besætningsforskelle for, hvornår man inseminerer soen igen.

3. Beskriv simpelt montage af kateter

Lav selv en simpel forklaring på, hvordan katetret monteres i soen, og ikke mindst hvordan der tjekkes, om det sidder korrekt.

Hvis der er tvivl om, hvordan I kan forklare dette, tag da kontakt til en reproduktionsrådgiver.

Kort fortalt, så holder soen fast i kateteret, hvis det er monteret korrekt. Hvis ikke I fornemmer, at hun holder fast, er det en ”ommer” med montagen.

4. Lær om naturlig bedækning på video

Optag en lille video af en af jeres orner, der laver naturlig bedækning, eller find en video en på YouTube, og vis denne video for de nye medarbejdere, efterhånden som de ansættes.

Dette vil give dem en god ide om, hvad ornen gør først, inden han springer på soen, altså hvor meget han arbejder med hende, inden han springer på hende.

Jeg ser af og til medarbejdere der klapper soen på ryggen for at afdække, om hun er i brunst eller ej. Men det er altså ikke det, ornen starter med, og nogle søer bliver skræmt af denne tilgang.

5. Aftal hvad god brunst er

Hvilke søer løbes, og hvilke testes senere på dagen? Igen, hvor ”god” stårefleks forlanger I, inden hun insemineres.

Også her er der store besætningsudsving. I bør derfor lave en intern aftale om, hvad en god brunst er.

6. Sørg for en frisk orne

Ornen bliver træt lige som os andre. Hvis han ligger i sin sti det meste af ugen, og så lige skal hidse 50 søer op, inden han skal hjem igen, kan han nemt miste gejsten.

Lav eventuelt en udskiftning, når I er halvvejs med jeres løbearbejde, så en frisk orne kan hjælpe jer med den sidste del.

En anden delløsning er at lade ornen springe en gang hver 3-4 uge. Dette skal ske, når han er færdig med dagens arbejde foran søerne. Han skulle gerne glæde sig til at komme hjem i sin sti. Det kunne jo være, at der var en ”gæst”.

Husk derfor at minde hinanden om, at ”sædsigten” ikke virker. Det vil give flere grise og færre omløbere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle