Sådan får du soen til at leve endnu længere

Tove Goldbeck Jensen fra VKST peger på registreringer af døde søer som vigtige data til at reducere sodødeligheden. Hun er med i Magasinet Svins Netop Nu-panel, hvor svinerådgivere tager aktuelle emner op.

Sodødeligheden er 14 procent i gennemsnit, målet er 9 procent. Gode data er en hjælp til at lave målrettet problemløsning.

Registrering af afgåede søer skal deles i to: hvordan og hvorfor søerne afgår. Hvordan? Slagtet, aflivet eller selvdød. Hvorfor? Noter årsagskode, også ved slagtning, så man ser, om nogle søer kunne have fået et længere liv.

Halvdelen af selvdøde søer dør på grund af omstændigheder ved faring, organdrejning og mave-tarmproblemer. Halvdelen af aflivede søer dør på grund af ledbetændelse, knoglebrud eller knoglebetændelse.

Når registreringer deles i afgangs- og årsagskoder, kan man udpege dødsårsager fordelt på alder og tidspunkt i cyklus. Det er et godt udgangspunkt, når den enkelte besætning vil reducere dødeligheden.

Rådgivningen har god erfaring med at lave fokusforløb, hvor medarbejdere, ledere og rådgivere i fællesskab laver handlingsplaner for dødeligheden.

Læs flere aktuelle tips til bedriften i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 15. december.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle