Sådan får du succes med flushing af polte uden tab af fostre

Seges HusdyrInnovation kom på Svinekongressen med deres nyeste anbefalinger for fodring og korrekt flushing af polte.

Flushing af polte, hvor der sker en øget energitildeling, har til formål at påvirke poltens reproduktionsresultater. 

En positiv påvirkning, der skal forbedre kuldstørrelsen i første kuld ved bl.a. at øge follikelvæksten og løsne flere æg i polten forud for den første løbning. 

Erhvervs ph.d-studerende Camilla Kaae Højgaard og specialkonsulent Thomas Sønderby Bruun arbejder begge hos HusdyrInnovation i Seges, og giver deres bud på, hvordan korrekt flushing af polte skal udføres.

Tidspunktet for flushing er vigtigt

Op til tidspunktet for flushing skal poltene fodres restriktivt efter en 2,9-foderkurve, der sikrer den ønskede rygspæk over 12 mm. 

Syv dage før det forventede løbningstidspunkt, flushes poltene ved at gå fra 2,9 FEsv/dag til 3,5 FEsv/dag. 

Camilla Kaae Højgaard og Thomas Sønderby Bruun pointerer, at det er vigtigt med en mærkbar ændring af foderstyrken, for at flushing vil have nogen effekt på reproduktionen. 

De understreger også yderligere, at flushing kun må ske inden løbning og ikke efter.

Får polten samme forøgelse af FE efter løbningen, vil flushing have modsat effekt og øge risikoen for tab af fostre. 

Dette kan f.eks. være et problem i besætninger, hvor poltene bliver løbet, mens de går i flokke. Her kan variationen i den enkelte sti være stor, så enkelte polte er løbet og ikke længere skal flushes, mens andre polte ikke er kommet i brunst og derfor stadig har gavn af flushing. 

Anbefalingen lyder derfor, at besætningen skal have et godt polteflow med en minimeret variation i de enkelte poltestier. 

Efter løbning og mindst fem dage frem skal foderkurven sænkes til et niveau, der ligger under udgangspunktet på 2,9 FEsv/dag. 2,2-2,4 FEso/dag anbefales. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle