Sådan fik de flere grise pr. kuld: 15 procent hestebønner i foderet
Foder med 15 procent hestebønner til søer i hele cyklus gav flere fødte grise pr. kuld og samme faringsprocent og kuldtilvækst. Seges Svineproduktion ændrer nu anbefaling
  • 15 procent hestebønner i foderblandinger til søer i hele cyklus et statistisk sikkert højere antal totalfødte grise (0,45 flere grise pr. kuld).
  • Dette blev underbygget af en tendens til flere levendefødte (0,26 flere grise pr. kuld) men også et signifikant højere antal dødfødte i hestebønne-gruppen (0,19 flere grise pr. kuld).
  • Der var ikke forskel i søernes faringsprocent eller mælkeydelse udtrykt ved kuldtilvækst.

Sådan lyder hovedkonklusionerne i et forsøg foretaget af Den rullende Afprøvning, der blev gennemført i en besætning med 1.200 søer over en periode på 22 måneder.

19,7 totalfødte

Søerne, der fik 15 procent hestebønner, fødte 19,7 totalfødte grise pr. kuld, hvoraf de 18,1 var levendefødte og 1,6 dødfødte. De havde en faringsprocent på 91,1 og der indgik 1.511 faringer i opgørelsen. Kuldtilvækst fra kuldudjævning til fravænning ved 29 dage var 3,0 kg pr. dag og blev bestemt på baggrund af 130 standardiserede kuld.

Der var ikke forskel på antal søer, der fik fødselshjælp og behandling for MMA i forbindelse med faring. Det samme gjaldt for antal udsatte søer, sodødelighed og afgangsårsager i de to grupper.

"Grisene vokser lidt langsommere på hestebønner - men kødprocenten er bedre"Svin Tirsdag 2. april 2019 · 09:39

Erstattede sojaskrå

De 15 procent hestebønner erstattede 6-7 procent sojaskrå og 8-9 procent korn/hvedeklid i foderblandingerne, som desuden var justeret med frie aminosyrer og mineraler, så de overholdte gældende normer.

Ændrer anbefaling

Resultaterne fra afprøvningen danner grundlag for at ændre den vejledende iblandingsprocent af hestebønner til søer til maksimalt 15 procent (Fuego) af foderblandingerne. Selv om Fuego er en brogetblomstret sort, som indeholder tanniner, har flere fodringsforsøg nu vist, at Fuego ikke har negative konsekvenser for produktiviteten, når der anvendes op til 15 procent i foder til søer og op til 20 procent i foder til grise i vækst.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle