Sponsoreret af MSD Animal Health

Sådan finder du spolorm

En infektion med spolorm er ikke uden omkostninger, og det er derfor vigtigt at kende din besætnings status. En ny metode har påvist, at op mod 40 % af konventionelle slagtesvinebesætninger har spolorm.

Traditionelt har det været muligt, at undersøge for spolorm i slagtesvin på tre måder. På slagteriet kan de se efter ormepletter, der er hvide pletvise forandringer på leverens overflade. Pletterne er ar som skyldes ormens vandring gennem leveren. Arrene heler op, og de findes kun i en begrænset tid. En lever uden pletter kan sagtens have haft en ormevandring for mere end 4-6 uger siden.

Billedet viser karakteristiske hvide pletter efter spolorm.


Ved hjælp af mikroskop kan du få påvist spolormens æg i grisenes gødning. Denne metode kan bruges i hele slagtesvineperioden, men det er kun de voksne orm, der udskiller æg. Selve udskillelsen svinger meget fra det ene tidspunkt til det andet, og vurderingen af belastningen af orm bliver noget tilfældig.

På slagteriet kan de nogle gange finde ormen i grisens tarm, eller du kan selv finde ormen direkte i staldgødningen. Spolorm forlader dog ikke så tit tarmen. Kommer den endelig ud med gødningen, kan ormen hurtigt forsvinde mellem spalterne eller blive ædt af andre grise. Der er altså en åbenlys risiko for at undervurdere forekomsten af spolorm.

Blodprøver kan give svaret

For nogle år siden udviklede forskere på Ghent Universitet i Belgien en test af blodprøver kaldet SERASCA. Den måler på grisenes antistoffer mod spolorm. Ved hjælp af 10 blodprøver af slagtesvin kan du få at vide, om din besætning er smittet med spolorm. Testen af de 10 prøver er en besætningsanalyse og udtrykker altså din besætnings status generelt.


Spolorm er almindeligt hos slagtesvin.


Antistoffer mod spolorm bliver i blodet i månedsvis, og uanset smittetidspunkt vil en positiv reaktion være udtryk for en infektion i løbet af grisens liv. Testen måler mængden af antistoffer i blodet, og på den baggrund kan laboratoriet udtale sig om ormeinfektionens omfang. Omfanget angives som moderat eller alvorlig. Testen udbydes ikke i Danmark, men udføres blandt andre i udlandet på Universitetet i Ghent.

Testen har været anvendt i en undersøgelse i tyske og belgiske besætninger. Her blev der fundet en sammenhæng mellem en positiv reaktion i SERASCA og en lav daglig tilvækst hos slagtesvin. Altså har en infektion med spolorm en negativ virkning på produktionsøkonomien.

 

Faktaboks

Mange svineproducenter er ikke opmærksomme på forekomsten af spolorm og behandling af spolorm. MSD Animal Health sætter i de næste par måneder særlig fokus på spolorm her på Svin PLUS.

Emneord sponsoreret, MSD Animal Health, SERASCA, spolorm, daglig tilvækst

Sponsoreret af MSD Animal Health

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.