Sådan passer du på aminosyrerne i vådfoderet
Når man fermenterer vådfoder, risikerer man at tab vigtige aminosyrer som lysin og treonin. Det skal man have styr på, så dyrene får den rigtige fodersammensætning. Seges har netop lavet et notat om, hvordan man sikrer, at foderet opfylder dyrenes behov.

Forsøg viser, at især frit lysin men også frit treonin tabes i betydeligt omfang under fermentering, hvorimod tabet af frit methionin, tryptofan og valin er mindre betydende. Jo længere, man lader foderet fermentere, og jo større restmængde der er, des større er tabet.

Seges kommer med følgende anbefalinger om, hvordan man håndterer fermenteringstab.

  • For at kompensere for aminosyretab ved fermentering i vådfoder skal man i optimeringen anvende fordøjelighedskoefficienter for syntetisk lysin og treonin, som tager hensyn til restmængdeprocent i den pågældende vådfoderblanding, samt hvorvidt der tilsættes myresyre eller benzoesyre (se tabel).
  • Færdigblandet vådfoder skal udfodres hurtigst muligt efter, at det er blandet, så fermenteringen og dermed tabet af aminosyrer minimeres.
  • Der kan optimeres med et højere indhold af råprotein i vådfoder, så tilsætning af frie aminosyrer begrænses; dog under hensyn til foderpris og besætningsforhold.

Seges Svineproduktion har baseret beregningerne på, hvad tabet af aminosyrer betyder for foderets indhold af fordøjelige aminosyrer pr. FE samt prisen for at kompensere for tabet.

Det kan ikke betale sig at tilsætte myresyre eller benzoesyre for at undgå aminosyretab, men hvis syre tilsættes af andre årsager, kan det betale sig at indregne den i optimeringen.

 

Anbefalede fordøjelighedskoefficienter for tilsatte,
frie aminosyrer til vådfoder.

 

FK lysin

FK treonin

Ved 35-50 % restmængde uden tilsætning af syre

50

75

Ved 15-35 % restmængde uden tilsætning af syre

75

75

Ved tilsætning af 1 ‰ myresyre af vådfoder eller ved tilsætning af 0,5 % benzoesyre af tørfoder og max. 50 % restmængde

75

75

Ved tilsætning af 2 ‰ myresyre af vådfoder eller ved tilsætning af 1 % benzoesyre af tørfoder

100

100

Ved restløs fodring

100

100

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle