Sådan sænker du sodødeligheden i besætningen
VSP har sat et mål for sodødelighed på 9 procent i 2018, og derfor skal det på dagsordenen i besætningerne.

Af Kirsten Kyndesen, svinerådgiver, Bornholms Landbrug

Her fra årsskiftet blev grænseværdierne for antibiotikaforbrug i gult kort ordningen suppleret med en grænseværdi for sodødelighed. Grænseværdien er sat til 16 procent, og den beregnes pr. måned som et rullende gennemsnit over en 12 måneders periode.

Beregningen foretages med data fra Daka og CHR-registret.

Dødelighed pr. måned = (antal døde pr. år / 12) / (antal dyr pr. år / 12) x 100.
Dødelighed pr. år = Dødelighed pr. måned x 12.

1 procentpoint svarer til 26 kr. pr. årsso

Den gennemsnitlige sodødelighed for det seneste år er endnu ikke offentliggjort, men i 2015 lå gennemsnittet på 11,4 procent beregnet ud fra data fra Daka og CHR-registret. VSP har sat et mål på 9 procent i 2018.

Sodødeligheden skal derfor sættes på dagsordenen i besætningerne.
 
En død so betyder en ikke planlagt udsætning – dvs. den giver ”støj” i systemet. Ved en høj dødelighed mister man muligheden for at trimme besætningen optimalt.

Udsætterstrategien bliver fastlåst af tvungne udskiftninger, og der skal enten pumpes flere polte ind i systemet, eller også skal en potentiel udsætter so klare endnu et kuld. Økonomisk svarer plus-minus 1 procentpoint døde søer til plus-minus 46 kr. pr. årsso.

Minimum 12 mm rygspæk

En øget holdbarhed i besætningen starter i langt de fleste tilfælde hos poltene. De fleste har styr på, at poltene skal være mellem 225-250 dage gamle og veje 135-150 kg ved løbning.

Med indtoget af rygspækmålere i besætningerne er der også kommet øget fokus på poltenes huld og anbefalingen lyder på minimum 12 mm rygspæk målt i P2 ved løbning.
 
Der skal dog ikke kun være fokus på poltenes alder og huld, men også på ben og mavesundhed.

Opstaldningsforholdene spiller en væsentligt rolle på poltens styrke og dermed holdbarhed videre i systemet som so.

Poltene skal derfor have god plads og gulve med god skridsikkerhed. Et skridsikkert gulv er især vigtigt i forbindelse med sammenblanding, træning etc. En øget skridsikkerhed kan fx opnås ved rilning af gulvene eller ved tildeling af ekstra strøelse.

Et mavesår kan opstå tidligt i poltens liv, så det er vigtigt at have fokus på foderets formalingsgrad og supplere med fibre som fx roepiller i poltefoderet.

Med den iværksatte nationale screening af mavesår kommer mavesundheden nu i fokus.  Det må forventes at få en positiv effekt på søernes holdbarhed og dødelighed, idet mavesår kan føre til manglende trivelighed og akutte dødsfald.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle