Sådan vil EU stramme landmænds mulighed for at bruge antibiotika

På grund af risikoen for resistens i behandlingen af mennesker vil EU indføre skrappere krav til, hvornår europæiske landmænd må anvende antibiotika til deres dyr. Danmark vil fortsat være en EU-duks.

For at komme problemet med udviklingen af resistente bakterier til livs, ser der nu ud til at være enighed med Ministerrådet om at skærpe kravene til, hvordan landmænd må anvende antibiotika hos deres dyr.

Det skriver Altinget.

Men før man får pulsen op, skal det understreges, at stramningerne i det store hele kommer til at betyde ganske lidt for de danske landmænd.

Det skyldes, at antibiotikaforbruget i er bund i Danmark set i forhold til det øvrige Europa, og de nye regler vil i store træk bare få de europæiske landmænds praksis til at nærme sig den danske.

Eksempelvis vil EU bremse hårdt op i forhold til flokbehandling. Fremover bør landmænd kun anvende antibiotika i en sådan situation, hvis en dyrlæge har konkluderet, at der ikke er et andet passende alternativ.

Deruover vil muligheden for at behandle forebyggende med antibiotika også blive væsentligt indskrænket. Fremover bør det kun ske, hvis det forinden er godkendt af en dyrlæge, da der er frygt for infektion.

Det foreslås, at EU-Kommissionen får mulighed for at vælge såkaldte antimikrobielle stoffer, som skal reserveres til behandling af mennesker.

I Bruxelles lægger de også op til, at de samme standarder for brug af antibiotika også skal gælde for importerede fødevarer. Det betyder i bund og grund, at EU-forbuddet mod at bruge antibiotika som vækstfremmer i husdyrproduktionen også kommer til at omfatte EU’s handelspartnere.

Endelig vil loven søge at fremme forskning i nye antibiotika og eksempelvis sikre bedre kommerciel beskyttelse af innovative aktive stoffer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle