Sæt jagten ind på foderomkostninger til smågrisene

En stor del af fremstillingsprisen for en smågris består af foderomkostninger, som er bundet op på den enkelte gris.

Af Niels Hegelund, svinekonsulent, Velas

Fremstillingsprisen på en smågris er sammensat af en række omkostninger, der dels knytter sig til produktionsapparatet, dels til omkostninger på so og på gris.

Langt hen ad vejen kan fremstillingsprisen gøres lavere ved at have flere grise til salg. Dette kan gøres ved at øge antallet af søer og ved at at øge antal smågrise pr årsso.

Men en stor del af ”kagen” består af foderomkostninger, som er bundet op på den enkelte gris. Det ses i figur 1 som den orange og den grå del af kagen.

Hele kagen udgør i dette tilfælde 379 kr pr. smågris. Foderet til soen udgør 17 procent. Foderet til smågrisen udgør 26 procent, og hvis man tager pattegrisefoderet med, så bliver det til i alt 29 procent.

Dermed udgør de to faktorer den største andel af fremstillingsprisen. 

Figur 1. Fremstillingspris for smågris, fordelt på de forskellige udgiftsposter

Business Check og DB-Tjek

I Business Check får du et overblik over dine samlede foderomkostninger pr. årsso eller pr. smågris. Og du kan se, om du ligger højt eller lavt. 

I DB-Tjek kan du gå et spadestik dybere og få en sammenligning både på sofoder og på smågrisefoder og pattegrisefoder. 

DB-Tjek afslører, om forbruget af mælk til mælkeanlæg ligger for højt, og DB-Tjek vil også afsløre om foderprisen pr. FEsv og FEso ligger for højt.

Det er vigtigt at få adskilt tingene, så man kan overskue, hvor omkostningerne måske løber lidt løbsk. 

Foderprissammenligning

Det er vigtigt at vide, hvilken foderpris man har på sit smågrisefoder og for den sags skyld også på sit sofoder. Og den pris bliver sammenlignet med andre hjemmeblandere eller færdigfoderkøbere.

Derefter kan jagten gå ind på at minimere den samlede smågrisefoderpris pr. gris.

En foderprissammeligning vil herefter kunne vise, om prisen på de forskellige blandinger er ok eller for høj.
Desuden vil den kunne afsløre, om forbruget af de dyre blandinger måske ligger til den høje side.

Foderforbruget spiller jo en væsentlig rolle, men også forbruget pr. blanding kan gøre noget ved den samlede foderomkostning.

Herunder i tabel 1 ses en foderprissammenligning.

Besætning 5 har en fin samlet foderpris på 93 kr. Men forbruget af blanding 1 ligger 12 kr over gennemsnittet. Dels p.g.a. en høj pris på blandingen, samt et højt forbrug af blanding 1. Kornprisen er ens blandt besætninger i sammenligningen, så forskellene skyldes råvarevalg og pris på øvrige råvarer.

Det er ikke nok at vide at ens samlede foderudgifter ligger ok.

For at kunne styre fremstillingsprisen skal du skabe dig et overblik, der gør dig istand til at se klart og til at se detaljerne. Det giver dig mange flere håndtag at rykke i fremfor kun at kigge på foderforbrug. 

 
Tabel 1. Foderprissammenligning, uddrag

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle