Sønderjysk landmand og jæger: Nye jagtregler for vildsvin mindsker risko for svinepest

Med udsigt til nye regler, om at vildsvin må skydes døgnet rundt, bliver det nemmere at holde bestanden nede og dermed risikoen for afrikansk svinepest. Sådan lyder det fra den store svineproducent og tidligere bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter Claus Jørgensen.

"Der er ingen tvivl om, at det hjælper i stor stil, når vi nu må skyde dyrene om natten og får et stort hegn på tværs af grænsen. Det gør, at vi får en langt større chance for at holde bestanden nede. Og har vi ingen vildsvin i Danmark, har vi næsten ingen risiko for at få svinepest".

Sådan lyder det fra den sønderjyske landmand Claus Jørgensen, der driver en svineproduktion med 2.000 søer i Tinglev, og som tidligere har siddet i bestyrelsen i Danske Svineproducenter. 

Han er særdeles positiv over for Miljø- og Fødevareministeriets beslutning om, at vildsvin blandt andet nu må skydes om natten.

Han er nemlig også jæger og er derfor bekendt med mængden af vildsvin i de danske skove. Og vigtigst er alt, så er han mere end almindeligt opmærksom på betydningen af, at de nat-aktive vildsvin nu må skydes døgnet rundt.

"Hvis man har lys i kikkerten, så kan man basalt set skyde hele natten, uanset om der er fuldmåne eller ej. Mange danskere tager på fuldmånejagt i Tyskland og Sverige for at skyde vildsvin, og der bliver de jo skudt året rundt.

Men selvom man der skyder dyrene året rundt og døgnet rundt, kan de jo alligevel ikke holde bestandene helt nede. Og det er vigtigt, at vi kan det, så jeg er meget tilfreds med, at vi nu har den mulighed", siger Claus Jørgensen.

mange små bestande i det sønderjyske

Han fortæller, at der er ganske få vildsvin i de danske skove, og at de hovedsageligt er på den østlige side af motorvejen E45. 

Men selvom der lige nu er i Danmark i fåtal, skal bestanden stadig reguleres, for vildsvinet er et klogt dyr, som allerhelst holder sig for sig selv. Og det gør jagten på dem svær, og dermed er det en særdeles vanskelig opgave at holde bestanden i skak.

"Hvis bare et enkelt vildsvin fra flokken bliver skudt i et område, så vender de andre ikke bare tilbage inden for et par timer. Det kan være, at der går dage, eller også kommer de aldrig tilbage dertil. Det gør det svært at jage  dem", siger Claus Jørgensen, der i sagens natur også er svært positiv over det nye vildsvinehegn, som Dansk Folkeparti og regeringen har besluttet at opføre på tværs af den danske grænse.

"Jeg synes, det er en rigtig god idé, for nu har vi kunnet se, at der er kommet flere og flere vildsvin i vores område i de seneste par år. Og hvis vi antager, at de dyr kommer sydfra, så havde vi været fri for de fleste vildsvin med hegnet", siger han.

"Og vildsvinene yngler jo samtidig med, at vi jægere ikke kan holde bekæmpet dem nok. Når vildsvinehegnet er der, kan vi holde dem nede på et meget lavt niveau, og vi får mulighed for at holde dem der".

minimal risiko for svinepest

"Vildsvinene må være kommet sydfra, for hvorfra skulle de ellers være kommet. Derfor er det så fint, at vi får lukket af ved grænsen med det nye hegn.

Det er der også en signalværdi i - så kan vi sige, at vi har taget vores forholdsregler, hvis der på et tidspunkt kommer svinepest til Tyskland".

Han mener dog ikke, at risikoen for et dansk udbrud af afrikansk svinepest er synderligt høj.

"Risikoen for, at afrikansk svinepest kommer til Danmark er minimal. Men selv den mindste risiko er en for stor risiko. Og selvom risikoen er minimal, så øges risikoen væsentligt, når vi har vildsvin her - har vi ingen vildsvin, har vi næsten ingen risiko for afrikansk svinepest", siger han.

"For de lastbiler, der kører over grænsen, kommer jo gennem vaskehallerne i Padborg", siger han. Claus Jørgensen er dog ikke i tvivl om, at risikoen for et dansk udbrud er præsent.

"Situationen har jo udviklet sig markant i de seneste år. Hvis man kigger to til fem år tilbage i tiden og frem til nu, så har svinepesten flyttet sig virkelig hurtigt. Og så er det klart, at vi bliver mere nervøse, end vi var for fem år siden. Der var det jo nærmest utænkeligt, at afrikansk svinepest kunne nå til Danmark".

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle